Met alleen gezond eten ben je er niet!

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 12:18

In deze huidige 21ste eeuw ben je er niet met alleen gezond eten, helaas. Maar waarom dan niet?

Bron: OERsterk, drs Richard de Leth.

We leven in een toxische wereld. Dan doel ik op een wereld met enorm veel gifstoffen. De natuur veroordeelt niet, maar werkt wel met natuurlijke consequenties. Ik vind dit een prachtige zin, van Richard de Leth. Idd Als je je onnatuurlijk gedraagt, krijg je op de lange termijn klachten.

Maar wat als jij hier weinig aan kan doen? Beter eten, kan iedereen, natuurlijk bewegen en niet kunstmatig in de sportschool ook.

Wanneer de laatste boom is omgehakt, de laatste vis is opgegeten en het laatste water is vergiftigd zullen we pas beseffen dat je geld niet kunt eten.' Alanis Obomsawin (1932)


Richard de Leth schrijft hierover het volgende;

Dat is niet vrijblijvend, want veel gifstoffen hebben een hormoonverstorende werking. Het gevolg is dat onze vruchtbaarheid afneemt, wat ook terugkomt in de zorgwekkende daling van de spermakwaliteit bij mannen. Het programma Nieuwsuur besteedde hier afgelopen week terecht aandacht aan.
Het is vooral onbegrijpelijk dat we in Nederland - zeker vergeleken met andere Europese landen zoals België en Denemarken - enorm achterlopen qua beschermende maatregelen. Politiek gezegd komt dit door de marktwerking. Concreet: de macht van de chemische industrieën is zo groot, omdat het om enorm veel geld gaat.
'Wanneer de laatste boom is omgehakt, de laatste vis is opgegeten en het laatste water is vergiftigd zullen we pas beseffen dat je geld niet kunt eten.' Alanis Obomsawin (1932)
Mijn simpele advies: laat een land - en de wereld - door ecologen in plaats van economen leiden. Of streef naar een goede balans tussen deze twee vakgebieden.

Op dit moment zijn overal om ons heen hormoonverstoorders, van plastics, elektronica, cosmetica tot onze voeding. Bedenk je bijvoorbeeld eens dat:

Conclusie: naast gezond leven - voeding, beweging en ontspanning - is het vermijden van gifstoffen essentieel. Daarom hebben we in ons nieuwe boek De Gouden GezondheidsGids ook een heel hoofdstuk over Gifstoffen opgenomen. In dit hoofdstuk staat onder andere deze alinea:

Hoe kom je in aanraking met gifstoffen?
Je vraagt je inmiddels vast af hoe je in contact komt met al die onzichtbare gifstoffen. Het is één ding om te weten waar het in/op zit, maar nog een ander ding om het dan ook te vermijden. En dat is inderdaad lastig want deze giftige stoffen ‘lekken’ letterlijk uit alle producten die we hierboven noemden en belanden zo in het huisstof. Dit geldt bijvoorbeeld voor brandvertragers, die op meubels en elektronische apparatuur zitten. Daar kom je mee in aanraking als je met je arm op de bank leunt of typt op je laptop. Je komt dan niet alleen in aanraking met vlamvertragers, maar ook met weekmakers en zware metalen, zoals cadmium en lood. Die stoffen komen vervolgens vrij eenvoudig in je mond terecht als je bijvoorbeeld niet je handen wast voordat je gaat koken en eten. Op dezelfde manier komen bisfenolen uit kassabonnetjes in je lijf terecht. Daarnaast worden giftige stoffen uit verzorgingsproducten en cosmetica via je huid opgenomen. Ook via voeding en dranken word je blootgesteld aan gifstoffen. Bisfenolen en ftalaten kunnen bijvoorbeeld uit plastic verpakkingen en de plastic coating in blik lekken, en op die manier in je voeding of drankje terecht komen. En te heftig voor woorden, maar waar: vrouwen kunnen gifstoffen via de borstvoeding aan hun kind doorgeven. Tot slot ademen we gifstoffen natuurlijk ook in, denk aan uitlaatgassen van auto’s en (sigaretten)rook.

Dan helpt onze overheid ons ook niet mee. Wacht niet op de politiek.

OERSTERK

Dan helpt onze overheid ons ook niet mee. Wacht niet op de politiek.

We worden overal door industrieën verleid om de verkeerde leefstijlkeuzes te maken. Deze industrieën hebben als doel om geld te verdienen, niet om de mensheid gezond(er) te maken.
Nu wil ik niet pessimistisch zijn, maar alles start wel met bewustzijn en met de feiten. Hier komen er een paar:

  1. De voedingsindustrie is enorm machtig en is verstrengeld met de politiek. Minimaal 80 procent van het supermarktaanbod bestaat uit ultrabewerkt ongezond voedsel, wat ook een negatieve uitwerking heeft op embryo's in de baarmoeder
  2. De alcoholindustrie heeft een enorme lobby en is ook verstrengeld met de politiek waardoor een effectieve aanpak van (probleem)drinken uitblijft
  3. Grote multinationals die veel gifstoffen produceren houden de overheid in de tang, waardoor adequaat beleid steeds weer naar de toekomst wordt doorgeschoven (ingrijpen zou de overheid veel geld kosten). In de tussentijd is de mens onvruchtbaar aan het worden

De simpele conclusie is dat Nederland onder leiding van premier Mark Rutte alleen maar ongezonder is geworden. Als oud-Unilever-medewerker vond de premier het bijvoorbeeld een eer om in 2016 een nieuwe fabriek van CocaCola in Dongen te openen. Hier rollen ieder uur (!) 120.000 blikjes frisdrank, 100.000 petflessen en ook nog 55.000 glazen flessen van de band.

De inhoud van de speech die de premier bij de opening van deze fabriek gaf was grotendeels gekopieerd uit de bedrijfsfolder van Coca-Cola. Mark Rutte zei toen:
'In Nederland biedt Coca-Cola werk aan 800 mensen, maar indirect – en dat is echt een enorme hefboom – aan 12 duizend mensen. En als je gaat kijken naar de bijdrage aan het nationaal inkomen dan praten we over 1,3 miljard en – toch ook als liberaal ben ik ook niet helemaal tegen belastingen want we moeten ook een beetje nog dingen financieren – dat levert ook nog 450 miljoen euro op aan belastingen. En mag ik namens de hele Nederlandse regering zeggen: dank daarvoor... Ja, u mag daar best even voor applaudisseren.'

Onbegrijpelijk. Jammer genoeg mocht ik de fabriek niet openen. Dan was de inhoud van de speech iets anders geweest, namelijk:

'In Nederland wordt de mens steeds dikker en zieker. De oorzaak is multifactorieel, maar een belangrijke factor zijn vloeibare calorieën, dus frisdranken. Coca-Cola is marktleider en is op deze manier een belangrijke bijdrager aan de toename van de maatschappelijke ongezondheid.
Dankzij Coca-Cola hebben veel mensen gezondheidsproblemen en hebben veel mensen in de zorg een baan. Ik mag namens de hele Nederlandse samenleving zeggen: jullie mogen ook best sluiten. Voor een echt gezond land kunnen we deze mega-fabriek niet gebruiken. Prima als mensen in het weekend een glas (of fles) cola willen drinken, maar de hoeveelheden frisdrank die hier per dag geproduceerd worden kunnen we als maatschappij niet toestaan. Frisdranken zijn als olie op het vuur van de maatschappelijke ontstekingen die op hun beurt aan welvaartsziekten bijdragen. De tijd dat we alleen nog maar in economische termen dachten is voorbij. Vanaf nu staat de ecologie - dus de volksgezondheid - centraal... Ja, u mag daar best even voor applaudisseren.'

Wacht niet op de politiek, maar neem zelf leiding

De revolutie van bovenaf gaat niet gebeuren, zeker niet op korte termijn. De politiek is een marionet van de industrieën. Den Haag en Brussel zijn vooral lobbycratieën.
Ik sta al jaren op de barricaden voor de revolutie van onderaf. Een revolutie via de hoofden én harten van mensen.
Dat is ook de reden dat we vanuit OERsterk een concreet en praktisch reddingsplan hebben samengesteld. Juist in deze moderne onnatuurlijke maatschappij is dit reddingsplan een must om je gezondheid niet alleen te behouden, maar ook te versterken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.