Goed eten begint bij kinderen, nee eigenlijk al bij de zwangerschap. Is je kindje via een keizersnede geboren, lees hier wat de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van je kindje kunnen zijn, ook op oudere leeftijd. Tegenwoordig blijkt het een hele uitdaging te zijn om goed en voedzaam eten bij een kind naar binnen te krijgen.  In Nederland is gezond eten niet ingebouwd in het onderwijs. Niet zo gek dat ouders de zin en onzin van goed eten niet in hun systeem hebben. In de 21ste eeuw is koken ook niet meer vanzelf sprekend.

Het meest zorgwekkende is dat kinderen dikker worden en een toekomst vol met gezondheidsproblemen tegemoet gaan. Momenteel heeft een op de drie kinderen overgewicht. Men voorspelt dat de kinderen die na 2000 geboren zijn meer kans hebben om diabetes patiënt te worden. Daarnaast zal een op de twintig kinderen onder de vijf ten minste 1 voedselallergie ontwikkelen.

 

Niet zo vreemd, de meeste kinderen groeien op met magnetron eten, snelle hap. Zo raken ze ver weg van hoe ons voedsel is geproduceerd, 'hoe wordt gras melk'. Richard de Leth zet ons aan het denken met deze anekdote;

"Waarom voeden we onze dieren in de dierentuin beter dan onze kinderen? Waar zijn we de wijsheid over natuurlijke voeding kwijtgeraakt?" 

Maar in deze moderne tijd is dat ritme flink ontregeld. Het gehele jaar door is er voedsel te krijgen, zelfs zomer voedsel die in de winter niet groeien, denk maar aan de aardbei. We vinden het heel vanzelf sprekend dat we in de winter aardbei kunnen eten, staan er niet bij stil dat dit een zomerseizoen fruit is. Het dus niet natuurlijk is om een aardbei in de winter te eten. Kortom ons lichaam wacht op de winter die nooit komt. Anders gezegd, we komen nimmer van onze vetlaag af, deze wordt alsmaar groter, gevolg we krijgen overgewicht-obesitas. Diversiteit-Evenwicht en Matig (DEM) is belangrijk, zeker in de groei van je kind. Houd dit vast, dan kan het geen kwaad een keer die roze koek of pizza punt.

Als dit zo doorgaat verkorten we onze leververwachting, uit de New Engeland journal of medicine komt naar voren dat, in Amerika kinderen die worden geboren mogelijk al minder oud dan hun ouders worden, er is dus al een afname in de leversverwachting. Doetinchem Cohort study 2013 European Journal of Preventive Cardiology, geeft ook aan dat de jongere generatie steeds zwakker wordt. Daarom is het belangrijk dat de mensheid zich weer bewust gaat worden van onze oerwortels en ritme, dit geldt ook voor de reguliere geneeskunde. Het boek "OERsterk "van drs. Richard de Leth gaat o.a hierover uitgebreid op in.

Als men nu al de basis van het kind niet natuurlijk voed, ondervind het als men volwassen is, vroeg of laat problemen. Daarom is het zo belangrijk om al vroeg uw kind te leren wat Natuurlijk Normale voeding is en wat niet.

Lust u kind niks? Wellicht komt dat omdat toen uw baby aan vast voedsel mochten een vies gezicht trokt. Kent u de term "bier drinken moet je leren" Klopt, je hersens moeten de smaak van het bier gaan herkennen, na een paar keer proberen lust je bier. Zo ook met voeding, een paar keer proberen, bijv iedere dag een beetje..... Dit zie je ook terug wanneer een baby voor het eerst zijn vast hapje krijgt, bij de eerste wortel hap, blehhhhh. Maar omdat je steeds aanhoud, hopa naar enkele dagen, of weken, eet je baby het.

Het vreemde is dat wanneer je kind peuter/kleuter etc wordt, die trend niet wordt doorgezet en je dan zegt, dat je kind het niet lust. Niet zo gek, omdat we niet weten wat de term "bier moet je leren drinken" inhoud. Dus verzinnen we er vanalles om heen, als het maar eet, ja dat is nou het probleem. Ook de rust om te eten, wordt niet meer genomen door deze stress volle maatschappij, helpt hier jouw en je kind niet bij mee. Om toch je kind op de natuurlijk weg te krijgen, helpen wellicht deze bewezen tips om je kind meer groente en fruit te laten eten, klik hier

 

Online cursus volgen voor gezonde en gelukkige kinderen klik hier.