Goed eten begint al bij kids – nee, eigenlijk al bij de zwangerschap. Is je kindje met een keizersnede geboren? Check dan hier wat dat kan betekenen voor de gezondheid van je kleintje, zelfs op latere leeftijd. En eerlijk is eerlijk, tegenwoordig is het best een uitdaging om kids gezond en voedzaam te laten eten. In Nederland leren we op school bijna niets over gezond eten, dus het is niet zo gek dat veel ouders ook niet altijd weten wat nou echt goed is. En tja, koken is in deze tijd toch een beetje een verloren kunst.

Het meest zorgelijke? Steeds meer kinderen worden zwaarder en krijgen daardoor te maken met gezondheidsproblemen. Wist je dat één op de drie kinderen nu overgewicht heeft? En kids die na 2000 zijn geboren, hebben een grotere kans om diabetes te krijgen. Oh, en als dat nog niet genoeg is: 1 op de 20 kinderen onder de vijf jaar ontwikkelt minstens één voedselallergie. Bizar, toch?

 

Maar ja, het is ook niet zo gek. Veel kinderen groeien op met magnetronmaaltijden en snelle snacks. Ze hebben vaak geen idee hoe ons eten eigenlijk wordt gemaakt – zoiets simpels als "hoe wordt gras melk?" is voor velen een raadsel. Richard de Leth brengt het mooi samen in deze vraag:

"Waarom krijgen dieren in de dierentuin beter eten dan onze kinderen? Waar zijn we de kennis over natuurlijke voeding kwijtgeraakt?" 

In onze moderne tijd is ons ritme helemaal van slag. We kunnen het hele jaar door alles eten wat we willen, zelfs aardbeien in de winter (terwijl die eigenlijk een zomerfruit zijn). Het lijkt zo normaal, maar ons lichaam raakt er helemaal van in de war. Weet je wat het gevolg is? Onze vetlaag gaat nergens heen – sterker nog, die wordt alleen maar groter. Overgewicht en obesitas liggen op de loer. Daarom is het belangrijk om Diversiteit, Evenwicht en Matigheid (DEM) aan te houden. Zolang je daar rekening mee houdt, is dat roze koek of die pizzapunt af en toe echt geen probleem.

Blijven we zo doorgaan, dan zetten we echt onze levensverwachting op het spel. In Amerika is al te zien dat kinderen mogelijk minder oud worden dan hun ouders. Ook in Europa wordt hetzelfde gesignaleerd, zoals uit de Doetinchem Cohort study blijkt. We moeten echt weer terug naar onze natuurlijke ritmes en gewoontes – en dat geldt ook voor de geneeskunde. Wil je hier meer over weten? Het boek "OERsterk" van Richard de Leth duikt hier dieper op in.

Als je kinderen van kleins af aan niet op een natuurlijke manier voedt, zullen ze vroeg of laat de gevolgen voelen. Daarom is het zo belangrijk om ze op jonge leeftijd het verschil tussen natuurlijk en onnatuurlijk eten te leren.

Wil je kind niks eten? Misschien komt dat omdat ze als baby al een vies gezicht trokken bij dat eerste hapje. Ken je de uitdrukking "bier moet je leren drinken"? Dat geldt ook voor eten! Je hersenen moeten wennen aan smaken. Als je iets maar vaak genoeg probeert, ga je het vanzelf lusten. En dat werkt ook bij je baby, die misschien even 'blehhh' zegt bij de eerste hap wortel, maar na een paar dagen of weken zal het gewoon naar binnen gaan.

Het gekke is dat we die lijn vaak niet doortrekken als ze ouder worden. Als peuter of kleuter wordt al snel gezegd: "Hij lust het niet", terwijl we vergeten hoe smaken aanleren werkt. En ja, we doen er dan van alles omheen om maar te zorgen dat ze íets eten. Dat, gecombineerd met de stress van ons drukke leven, maakt het er niet makkelijker op. Maar geen paniek, er zijn bewezen tips om je kind meer groente en fruit te laten eten. Check die tips hier.

 

Wil je een online cursus volgen om je kind gezond en happy te houden? Klik dan hier.