Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Onbekend maakt onbemind. Door meer kennis te vergaren van voeding is het mogelijk bewust de gezondheid te bevorderen. Het is dan ook voor een natuurvoedingsadviseur uitermate belangrijk om goed te weten hoe het menselijk lichaam werkt. Er komt meer voor kijken dan alleen je voeding aanpassen.  

Een westers eetpatroon met veel bewerkt voedsel, snacks, bewerkte vleesproducten, suiker geraffineerde granen en transvetten, zal er toe leiden dat het lichaam uitgeput raakt. Een Orthomoleculaire natuurlijke voedingspatroon gaat echter verder dan alleen het elimineren van alle bewerkte voedsel, junkfood en suikers (transvetten).

De basis van het werk van de Natuurvoedingsadviseur - leefstijlcoach is om - samen met de cliënt - te komen tot een zo goed mogelijk dagelijks eetpatroon.

Een zogenaamd orthomoleculaire voedingspatroon kan bestaan uit:

  • Het orthomoleculaire basisvoedingspatroon.
  • Het energiebevorderende voedingspatroon.
  • Het slijmvliesopbouwende voedingspatroon.

Dit is een manier om op de juiste veelzijdige voedingsstoffen binnen te krijgen. Hierdoor (chronische) klachten verminderen of verdwijnen, met het uiteindelijke resultaat om gewicht te verliezen. Lichaamsopbouwende voeding werkt preventief en curatief. Maar het is wel belangrijk te weten of het lichaam de voedingsstoffen opneemt. Je kan nog zo gezond gaan eten, als je lichaam ergens hapert het hierdoor niet de voedingsstoffen kan opnemen, zul je daar alsnog hinder van ondervinden. Daarom is het voor een natuurvoedingsadviseur belangrijk om te weten wat o.a. uw klachten zijn en waar uw lichaam hapert.  

Veel mensen merken de symptomen van het eten van verkeerde bouwstoffen niet eens meer op. Een voorbeeld te noemen is het nuttigen van veel geraffineerde suiker/zoetstoffen en meelproducten. Het zorgt op den duur voor een laag energieniveau, kan een onbehaaglijk gevoel en onrustig gedrag veroorzaken. Men is vaak vergeten hoe het voelt om vol energie wakker te worden en de hele dag energiek te blijven. We zijn een opgeblazen gevoel naar het eten als normaal gaan beschouwen. Zo sluipen de symptomen van degeneratieve ziektes er ook langzaam in, raakt je lichaam verzwakt. Gevolg van een zwak lichaam is dat het geen weerstand meer kan bieden tegen ziektes.

Natuurlijk geeft een natuurlijk eetpatroon geen garantie dat we niet ziek worden er hangen meer factoren aan vast die ons ziek kunnen maken (bron). Maar de kans wordt wel verkleind, zeker voor 60% volgens de Wereld gezondheid organisatie. Het streven is dan ook om ziektes buiten de deur te houden met een natuurlijk voedingspatroon, wat dus niet in verband moeten worden gebracht met een dieet. Een dieet is tijdelijk, je leefstijl aanpakken is permanent.