Zie het lichaam als een watervat, wanneer de duigen lek raken, valt alles in duigen. 

Orthomoleculaire geneeskunde maakt gebruik van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Om dit vermogen optimaal te activeren zijn de juiste hoeveelheden voedingsstoffen in het lichaam nodig. De reden van de hoge inname is dat voedingsstoffen volgens de orthomoleculaire visie beter worden opgenomen in het lichaam dan geneesmiddelen. De functies van deze voedingsstoffen zijn al veel langer bekend in het lichaam dan de reguliere medicijnen die veel later ontwikkeld zijn.

Onze huidige voeding lijkt niet meer op die van onze verre voorouders. Veel gewassen bevatten door intensieve landbouw minder magnesium, calcium en andere belangrijke mineralen dan de wilde varianten. Wereldwijde handel zorgt er bovendien voor dat we tussen de tien en twintig procent minder gevarieerd eten dan onze verre voorouders, die op jaarbasis honderden verschillende kruiden en planten aten. In onze huidige voeding ontbreken daardoor ook veel antioxidanten en immuunondersteunende stoffen.

 

Komt bij dat de aarde jaarlijks grondstoffen produceert waar wij van leven. Maar wij gebruiken elk jaar meer dan er door de aarde kan worden bijgevuld. Wat wij bijv. in zeven maanden verbruikt hebben als mens, daar heeft de aarde twaalf maanden voor nodig om weer aan te vullen. Dit heeft gevolgen voor onze voedselketen, de voedingsstoffen lopen terug in groente en fruit. Daar valt niet meer tegen op te eten om de hoeveelheid voedingstoffen binnen te krijgen. En om ons zelfgenezend vermogen weer aan de gang te krijgen moet we naast goede voeding ons ook voeden met vitamine en mineralen, zeker aan het begin van je leefstijl.

Waar we ook niet bij stil staan, zeker de wetenschap niet is dat o.a.:

 • gif uitstoot van de industrie;
 • Microplastic;
 • uitlaatgassen van het verkeer;
 • verarming van de landbouwgronden;
 • toevoegingen zoals E-nummers en zoetstoffen;
 • onnatuurlijke bereiding van voedsel (bakken, frituren);
 • het eenzijdige en verontreinigde voer dat het vee krijgt;
 • gentechgewassen (genetisch gemanipuleerde gewassen);
 • onrijp geplukt fruit en groente, dat vervolgens te lang vervoerd wordt en bespoten wordt;
 • alle vormen van stralingen;
 • laptop, computer, mobile;
 • stress             

De lijst kan nog langer daar valt niet tegen gezond te eten. Natuurlijk draagt het zeker bij om gezond te eten en te leven. Maar… geen ‘rommel’ innemen wil helaas niet zeggen dat je geen afval- en/of gifstoffen in je lichaam opbouwt. 

Dat zit zo: het lichaam produceert elke seconde gif, óók wanneer jij gezond eet. In je cellen wordt je voeding verbrand en daarbij komt een groot aantal afbraakproducten vrij die moeten worden afgevoerd wil jij gezond blijven. Omdat veel mensen in een bepaalde mate gestrest of gespannen zijn, gebeurt dat echter lang niet altijd (volledig). Bij spanning of stress schakelt ons lichaam namelijk over op de zogenaamde overlevingsstand; het is dan gericht op actie en verbruik in plaats van op rust, uitscheiding en herstel. Als men daarbij ook nog eens teveel aan koolhydraten en transvetten eet dat alleen vult i.p.v. voedt, de signalen van het lichaam niet oppikt komen er klachten en nog erger het lichaam crasht op den duur. We gaan naar de (huis) arts, krijgen medicatie (symptoom bestrijding), maar naar de leefstijl wordt niet gevraagd, laat staan voeding en vitamine. Kortom de oorzaak wordt niet aangepakt!

Als een cliënt dan in een praktijk binnen stapt van een Orthomoleculaire natuurvoedingsadviseur is het lichaam, laat staan het zelfgenezend vermogen al zo afgezwakt dat we het in het begin niet redden zonder supplementen, het zou anders veel te lang duren als we het alleen met voeding doen. Vergelijk het met een homeopaat die soms ook eerst grijpt naar een antibiotica en dan aan de slag gaat om het lichaam weer te herstellen zodat het zichzelf weer kan weren. Daarom vinden wij het belangrijk om naast goede voeding zeker in het begin je lichaam te helpen met supplementen.

Er zijn 2 soorten vitamine

 • Wateroplosbaar: een teveel aan deze vitamines wordt door het lichaam uitgescheiden.
 • Vetoplosbaar: het lichaam kan deze niet op een eenvoudige manier kwijtraken; er kan zich op den duur een overschot in het lichaam ophopen.

Voorbeelden van vetoplosbare vitamines zijn onder andere vitamine A, D, E en K. Vitamines E en K zijn relatief minder giftig. Maar vitamine A en D kunnen de opslagcapaciteit in het lichaam overschrijden, met toxische effecten. Zwangere vrouwen moeten vooral oppassen met hun vitamine A-inname, want een ophoping ervan staat in verband met geboorteafwijkingen. Deze vitamine kun je dan ook beter in de vloeibare vorm innemen, liever niet in tabletvorm, dan wordt het mindergoed opgenomen door het lichaam.

Waar let men op bij het kopen van suppletie en waarom duurzame vitamine en andere betrouwbare A merken? 

Op welke hulpstoffen moet ik letten? klik hier.

Waarom duurzame vitamine klik hier .

5 redenen voor non stop suppletie klik hier.