Beschouw het menselijk lichaam als een watervat; wanneer de onderdelen beginnen te lekken, valt het geheel uiteen.

Orthomoleculaire geneeskunde richt zich op het benutten en versterken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Het activeren van dit vermogen vereist een optimale aanwezigheid van essentiële voedingsstoffen binnen het lichaam. Deze benadering is gebaseerd op de overtuiging dat voedingsstoffen, volgens de orthomoleculaire visie, door het lichaam efficiënter worden opgenomen dan farmaceutische middelen. De functies en werkzaamheid van deze voedingsstoffen zijn immers al sinds het ontstaan van het menselijk lichaam bekend, in tegenstelling tot medicijnen die pas in de moderne tijd ontwikkeld zijn.

Onze hedendaagse voeding verschilt aanzienlijk van wat onze verre voorouders consumeerden. Door intensieve landbouw bevatten veel gewassen tegenwoordig minder essentiële mineralen zoals magnesium en calcium dan hun wilde varianten. Bovendien heeft de globalisering van voedselmarkten geleid tot een beperkte voedingsvariatie. Onze verre voorouders aten jaarlijks honderden verschillende kruiden en planten, terwijl wij tegenwoordig gemiddeld 10 tot 20 procent minder divers eten. Hierdoor mist onze huidige voeding vaak antioxidanten en stoffen die ons immuunsysteem ondersteunen.

Daarnaast kan worden opgemerkt dat de aarde elk jaar minder natuurlijke grondstoffen produceert dan wij als samenleving consumeren. Elk jaar overschrijden wij de draagkracht van de aarde; wat wij in zeven maanden verbruiken, heeft de natuur twaalf maanden nodig om weer aan te vullen. Dit heeft directe gevolgen voor onze voedselketen: de concentratie aan voedingsstoffen in groente en fruit neemt af. Om de benodigde hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen, is het vaak noodzakelijk om naast gezonde voeding supplementen te gebruiken, vooral bij het begin van een gezondere leefstijl.

Er zijn echter nog tal van externe factoren waaraan onvoldoende aandacht wordt besteed, zelfs binnen wetenschappelijke kringen. Deze omvatten:

  • De uitstoot van schadelijke stoffen door de industrie;
  • De aanwezigheid van microplastics in ons milieu;
  • De emissies van verkeer en uitlaatgassen;
  • De verarming van landbouwgronden;
  • De toevoeging van kunstmatige stoffen zoals E-nummers en zoetstoffen aan voeding;
  • De onnatuurlijke bereidingswijzen van voedsel, zoals bakken en frituren;
  • De eenzijdige en vaak vervuilde voeding die aan vee wordt verstrekt;
  • De teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen (gentechgewassen);
  • Het te vroeg plukken van fruit en groenten, gevolgd door lange transporttijden en het gebruik van chemische middelen om bederf te voorkomen;
  • De blootstelling aan diverse vormen van straling;
  • Het gebruik van laptops, computers en mobiele apparaten;
  • Chronische stress.

 

De lijst met voordelen is uitgebreid; gezond eten is zonder twijfel van groot belang voor een goede gezondheid. Uiteraard draagt een gezonde leefstijl daaraan bij. Echter, het vermijden van schadelijke stoffen betekent helaas niet dat er geen afvalstoffen of toxines in het lichaam worden opgebouwd. 

De reden hiervoor is als volgt: het menselijk lichaam produceert elke seconde toxines, zelfs wanneer u gezond eet. Tijdens de verbranding van voedingsstoffen in de cellen komen er afbraakproducten vrij. Deze stoffen dienen afgevoerd te worden om de gezondheid te behouden. Helaas gebeurt dit proces niet altijd volledig, met name wanneer mensen onder spanning of stress staan. Bij stress schakelt het lichaam over op een zogenaamde overlevingsmodus, waarbij de nadruk ligt op actie en verbruik in plaats van rust, uitscheiding en herstel. Daarbij komt dat een voeding rijk aan koolhydraten en transvetten – die wel vullen maar niet voeden – en het negeren van signalen van het lichaam, kan leiden tot klachten. Op de lange termijn kan dit zelfs resulteren in een uitputting van het lichaam. Vaak wordt er in dergelijke situaties gekozen voor medicatie die symptomen bestrijdt, terwijl er zelden aandacht wordt besteed aan leefstijl, voeding en vitaminen. Hierdoor blijft de oorzaak onopgelost.

Wanneer een cliënt vervolgens een praktijk van een orthomoleculair natuurvoedingsadviseur bezoekt, is het lichaam – evenals het zelfherstellend vermogen – vaak al dermate verzwakt dat het noodzakelijk is om in eerste instantie supplementen in te zetten. Een hersteltraject dat uitsluitend op voeding is gebaseerd, zou te lang duren. Dit is vergelijkbaar met een homeopathisch behandelaar die soms begint met antibiotica om vervolgens het lichaam te ondersteunen bij herstel, zodat het in staat is zichzelf te verdedigen. Daarom hechten wij er veel belang aan om, naast een gezonde voeding, het lichaam in het beginstadium te ondersteunen met supplementen.

Er zijn twee typen vitaminen:

  • Wateroplosbare vitaminen: deze worden bij een overmaat door het lichaam uitgescheiden.
  • Vetoplosbare vitaminen: deze worden door het lichaam minder gemakkelijk afgevoerd en kunnen zich bij overmatige inname ophopen, wat op termijn schadelijk kan zijn.

Voorbeelden van vetoplosbare vitaminen zijn vitamine A, D, E en K. Waar de vitaminen E en K relatief minder toxisch zijn, kunnen vitamine A en D bij overmatige inname de opslagcapaciteit van het lichaam overschrijden, wat toxische effecten kan hebben. Voor zwangere vrouwen geldt een extra waarschuwing bij vitamine A, aangezien een ophoping hiervan in verband wordt gebracht met aangeboren afwijkingen. Het is daarom aan te raden deze vitamine in vloeibare vorm in te nemen, omdat deze beter door het lichaam opgenomen wordt dan in tabletvorm.

Aandachtspunten bij de aanschaf van supplementen en het belang van betrouwbare en duurzame merken:

Eén uitzondering betreft vitamine C, die in anorganische vorm kan worden ingenomen. Lees hier meer over in het hoofdstuk "Vitamine C, een vitamine apart" in "Het gouden boekje voor de gezondheid, alles over vitaminen, mineralen en supplementen" van Dr. Gert E. Schuitemaker. 

Wilt u weten op welke hulpstoffen u moet letten? Klik dan hier.

Waarom kiezen voor duurzame vitaminen? Lees meer hier.

Ontdek 5 redenen voor continue suppletie hier.