Wist je dat?
-
Slechts 12% van de mensen hun streefgewicht nog behouden na 3 jaar afvallen?
-
Crashdiëten vaak leiden tot sneller aankomen in de toekomst, in plaats van blijvend gewichtsverlies?
-
Het maken van gezonde keuzes en afvallen vanzelfsprekender wordt zodra het een gewoonte is?
-
Veel mensen gezond willen eten, maar door tijdgebrek moeite hebben met uitgebreid koken?

We leven als 'normale' mensen in een onnatuurlijke en abnormale omgeving, ver verwijderd van wat ooit vanzelfsprekend was. Dingen zoals verse voeding rechtstreeks uit de natuur, oude religies en natuurlijke genezing - dat wat ooit normaal was, zien we nu als overdreven of zelfs afwijkend. Dit komt omdat we deze kennis zijn kwijtgeraakt. Ondertussen beschouwen we fastfood, bewerkte producten, bio-industrie en reguliere zorg als normaal, terwijl dit juist bijdraagt aan ziekte en een onnatuurlijke manier van leven.
Inzicht begint met kennis.
Om een gezondere leefstijl te bereiken, heb je de juiste kennis nodig om dit veilig en effectief onderdeel te maken van je leven. Denk aan autorijden: je stapt niet zomaar achter het stuur zonder rijlessen. Een verandering in leefstijl ontstaat vaak door een wake-upcall, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen. Ineens besef je: ‘het moet anders’. Veel mensen beginnen dan enthousiast zelf met een nieuw eetpatroon of proberen een (crash) dieet. Maar een crashdieet leidt vaak tot hormonale disbalans en fysieke afbraak. Het resultaat? Het blijkt niet vol te houden en je vervalt in oude patronen.
Waarom gebeurt dit? Ons oerbrein werkt ons vaak tegen, waardoor het lastig is om duurzame keuzes te maken en in ons rationele brein te blijven.
Een veelvoorkomende valkuil is dat men, met de beste bedoelingen, onvoorbereid aan de slag gaat. Zonder de juiste kennis kan een natuurlijke leefstijl zelfs meer kwaad dan goed doen, en raak je – figuurlijk – van de weg. Daarom is het essentieel om met een leefstijlcoach te werken. Net zoals een rij-instructeur je veilig op weg helpt, kan een coach je ondersteunen in je gezondheidsreis, zodat je niet alleen de juiste richting kiest, maar ook op koers blijft.
We mogen nooit vergeten dat we een deel van de natuur zijn, ook al zijn we dat besef vaak kwijtgeraakt. Het is hoog tijd om opnieuw vertrouwen te krijgen in pure, onbewerkte voeding. In onze moderne wereld wordt dit echter steeds moeilijker, omdat we voortdurend worden afgeleid en beïnvloed. Vaak eten we ongezond, bewegen te weinig of op de verkeerde manier, en ervaren we te veel stress. Door langdurig tegen de natuurlijke wetten van ons lichaam in te gaan, ontstaan signalen van disbalans die we te vaak negeren – met serieuze gevolgen. Zoals Drs. Richard de Leth treffend zegt: ‘De natuur veroordeelt niet, maar werkt wel met natuurlijke consequenties.’
We moeten ons realiseren dat de vele vormen van kunstmatigheid in onze wereld – zowel in de natuur als in ons bewustzijn – allerlei negatieve effecten hebben op ons lichaam, onze geest en onze ziel. We zijn op een kantelpunt aangekomen waarop het bijna onmogelijk lijkt om alles terug te draaien. Neem bijvoorbeeld elektrosmog (zoals straling van pc’s, wifi en mobiele telefoons). Dit proces is niet volledig omkeerbaar. Toch kunnen we veel schade beperken door bewuste keuzes te maken, zoals het eten van natuurlijke, onbewerkte voeding. Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde, zei al eeuwen geleden: ‘Laat voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedsel.’ Tot in de 19e eeuw was natuurgeneeskunde de norm, maar halverwege die eeuw verschoof dit. Sindsdien zijn we steeds verder verwijderd geraakt van een natuurlijke levensstijl en kampen we met meer gezondheidsproblemen dan ooit.
Gelukkig zijn er pioniers die inzien dat dit anders moet. Denk aan mensen als Amber Albarda, Richard de Leth (die zijn doktersjas aan de wilgen hing), Ralph Moorman van de hormoonfactor, Juglen Zwaan, arts Henk Fransen en cardioloog Remko Kuipers. Stuk voor stuk denkers die buiten de traditionele kaders treden en teruggaan naar de essentie: de kern van onze gezondheid. Hun inzichten vormen een ware revolutie. Wil je meer weten? Lees dan hier en hier verder.
Toch blijft het belangrijk dat jij en ik openstaan voor verandering. Het begint bij het opnieuw omarmen van een gezonde voedingsstijl, begrijpen waarom dit belangrijk is en gemotiveerd blijven. Zonder die motivatie valt het al snel stil, en neemt de industrie – gedreven door winst – het weer over. Want waar de vraag is, zal het aanbod volgen, vaak met weinig oog voor ons welzijn.
Het kost tijd, geduld en doorzettingsvermogen om deze oeroude levensstijl opnieuw te integreren in ons dagelijks leven. Als leefstijlcoach en adviseur sta ik klaar om je hierin te begeleiden. Neem de tijd om mijn website rustig door te lezen. Spreekt deze aanpak je aan? Maak dan gerust een afspraak – samen zetten we de eerste stap naar een gezondere toekomst.