Huisarts Lieneke van de Griendt presenteert zichzelf als een huisarts 2.0. In de loop der jaren heeft zij ontdekt dat haar studie voornamelijk gericht was op medicijnen in plaats van op de holistische benadering van geneeskunde. In het interview deelt zij haar inzichten en beschrijft hoe ontmoetingen met professionals, die een diepere visie op geneeskunde hadden, haar hebben geïnspireerd zich te specialiseren in chronische geneeskunde en leefstijl. Zij is tevens auteur van het boek 'Studeerden we medicijnen of geneeskunde'.
Reguliere geneeskunde excelleert in het behandelen van acute aandoeningen, maar wanneer het aankomt op chronische ziekten, worden de resultaten vaak minder overtuigend. Tegenwoordig zijn artsen niet langer in staat om chronische aandoeningen effectief te genezen, voornamelijk vanwege het feit dat de principes van Hippocrates niet meer worden toegepast. Bovendien ontbreekt het aan onderwijs in voedingsleer binnen de moderne medische opleidingen. Daarentegen staat complementaire geneeskunde bekend om haar vermogen om chronische klachten aanzienlijk te reduceren of zelfs volledig te genezen.
Complementaire geneeskunde, ook wel aangeduid als traditionele of oude geneeskunde, fungeert als een waardevolle aanvulling op de reguliere geneeskunde. Het fundamentele uitgangspunt van complementaire geneeskunde is de holistische benadering van ziekte, waarbij aandoeningen worden gezien als een uiting van een verstoring in het totale evenwicht van de mens. Behandelmethoden binnen deze discipline zijn dan ook gebaseerd op een dergelijke totaalvisie.
De complementaire geneeskunde hanteert de volgende natuurprincipes:
- Er worden geen lichaamsvreemde stoffen gebruikt.
- Therapieën en middelen worden gekenmerkt door een langzame, milde en regulerende werking.
- Behandelingen richten zich op het gehele menselijke systeem.
- De aanpak is gericht op het oplossen van de onderliggende oorzaak, in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.
Het is bemoedigend om te zien dat er binnen de reguliere geneeskunde steeds meer artsen zijn die terugkeren naar de basisprincipes. Deze professionals hebben ingezien dat het huidige systeem niet altijd gericht is op daadwerkelijke genezing. Voorbeelden hiervan zijn Henk Fransen, Richard de Leth, cardioloog Remko Kuipers en huisarts Hans Moolenburgh, die tot op zeer hoge leeftijd actief bleef. Daarnaast nemen steeds meer huisartsen stappen in deze richting, zoals degenen betrokken bij (Arts en Leefstijl) en Marije Berkelaar, bekend als de eerste huisarts die medicijnvrije behandelingen toepast (podcast). Ook Lieneke van der Griendt zet zich in voor een terugkeer naar de kern van de geneeskunde: het daadwerkelijk genezen van patiënten en het verminderen van afhankelijkheid van medicatie met bijwerkingen.
Helaas wordt de vooruitgang op dit gebied soms belemmerd door belangenverstrengeling in sectoren zoals de gezondheidszorg, farmacie en organisaties als 'Vereniging tegen de Kwakzalverij', evenals door beleidskeuzes van overheidsinstanties. Deze factoren werken het streven naar een meer holistische en genezende benadering in de zorg regelmatig tegen. Toch is er in de 21ste eeuw sprake van een groeiend bewustzijn onder mensen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een gezondere levensstijl te omarmen, zodat zij op latere leeftijd minder afhankelijk zijn van medicatie.
Wanneer wij als samenleving deze transitie maken, zullen ook andere sectoren, zoals de voedingsindustrie, zich hierop aanpassen. Zij zullen inspelen op de vraag naar gezondere producten, omdat commerciële belangen daarin meebewegen. Uw keuzes bepalen de richting.