Gastric bypass of sleeve. Het nieuwe moderne afvallen. Maar tot hoever is dit onderzocht?  Is dit de oplossing tegen overgewicht? Wat doet dit bij mensen die een van deze ingrepen heeft ondergaan op langer termijn? Is er blijvend resultaat?

Obesitas hier kampen vele kinderen en volwassen mee. Diëten die niet vol te houden zijn omdat de mindset niet omgebogen wordt. Onze overheid werkt hier ook niet aan mee, de economie staat voor op gezondheid. Ons kabinet/overheid is het verlengstuk van de voedingsindustrie (bron). Nieuwe trend, de gastric bypass, maar is deze wel de oplossing?

Yvonne van Stigt, master in de klinische Psycho Neuro Immunologie zij zegt o.a. dit over gastric bypass;

Ik vraag me wel eens af hoe iemand op het idee gekomen is om zo’n operatie als oplossing te zien. Dat moet wel haast iemand zijn geweest die denkt dat het geen kwaad kan om juist dit stuk darm buiten spel te zetten. Iemand die het lichaam als een zak met onderdelen bekijkt, waar je makkelijk wat stukjes uit kan weghalen. Is het niet vreselijk arrogant om te denken dat wij na miljoenen jaren evolutie het ongelooflijk ingenieus ontworpen menselijk lichaam (waarin echt alles een functie heeft) ongestraft kunnen wijzigen?

Dit is typisch regulier, symptoom aan pakken, niet de oorzaak.

Maar ze zegt ook “Bij een gastric bypass wordt de hele spijsvertering ingrijpend veranderd. En wanneer je de spijsvertering beïnvloedt, werkt dat door in je hele lichaam. Het begint al in de maag, deze heeft namelijk een belangrijke functie in de spijsvertering. Het maagzuur en de enzymen in de maag zorgen voor een belangrijk deel van het verteringsproces. Als je de maag verkleint wordt er ook minder maagzuur aangemaakt.

Wanneer je weinig blijft eten, zal dit misschien nog eens niet het grootste probleem zijn. Belangrijker is nog dat een belangrijk deel van de twaalfvingerige darm niet meer gebruikt wordt. Juist het gedeelte waar de spijsverteringsenzymen bij de voedselbrij komen, wordt gepasseerd. Hoe moet dan je voedsel verteerd worden, zodat je het kunt opnemen? In dat gedeelte van de darm worden ook veel nutriënten opgenomen.

Door deze ingrijpende verandering in de vertering, zal ook de samenstelling van de darmflora veranderen en daarmee de werking van het immuunsysteem. Onverteerde eiwitten komen in contact met immuuncellen in de darm. (Wat zomaar allerlei gevolgen kan hebben op de immuunfunctie.)De essentiële effecten van de galvloeistof op ons lichaam verdwijnen, maar ik vermoed dat er geen onderzoek gedaan is naar wat dit voor het systeem betekent.”  

Lees hier haar visie over de mogelijke gevolgen van een gatric bypass.

Mijn eigen man onderging zelf ook een Gastric bypass in 2014, als ik toen wist wat ik nu weet, had ik hem dit zeker afgeraden. 

Als je slank bent, ben je dan gezond?

Oscar Helm zegt hier het volgende over ; Je zou verwachten van wel, maar in werkelijkheid is dit is verre van waar... Een slank lichaam hoeft dus niet per se een gezond lichaam te betekenen. Veel mensen hebben namelijk orgaanvet (ook wel visceraal vet genoemd) die je niet aan de buitenkant kunt zien. Dit orgaanvet is vele malen slechter voor de gezondheid dan vet wat je wel direct kunt zien aan de buitenkant.

Als jij ongezond leeft en hierdoor alleen met name orgaanvet opbouwt, is dat eigenlijk een nadeel. Waarom? Omdat je denkt gezond te zijn. Hierdoor zie je geen noodzaak om je aan te melden op een mailingslijst over gezondheid of ooit eens iets er over op te zoeken.
Doodzonde natuurlijk! Soms heb je eigenlijk geluk als je ergens last van krijgt, want dan kan je er iets aan doen. Dat laatste moet je dan wel doen. Helaas investeren de meeste mensen erg weinig energie in hun gezondheid. 

Dat is erg tegenstrijdig, want als je mensen vraagt wat ze het belangrijkst vinden in het leven, zegt een overgroot deel dat dit de gezondheid is! Ik krijg soms zelfs mails van mensen die vinden dat producten te duur zijn. Serieus? Zijn een paar tientjes het niet waard om je gezondheid te verbeteren? Denk even na over wat er met je leven zou gebeuren als je ziek zou zijn? Wat zou je dan nog kunnen doen?"

 

Denk goed na voor je een gastric bypass ondergaat. Het is je eigen vrije keuze, jouw verantwoording, maar vertrouw niet blindelings op een arts, onder het motto, 'hij heeft er voor geleerd dus zal het wel weten', dat is onze grootse valkuil. Want wees je bewust, een arts weet (nog) weinig tot niets (meer) over voeding en de rol die het speelt voor ons lichaam, luister en kijk de video.