Gastric bypass of sleeve: een moderne benadering voor gewichtsverlies. Maar hoe uitgebreid is dit onderzocht? Is dit daadwerkelijk de oplossing voor obesitas? Wat zijn de langetermijneffecten bij personen die deze ingreep hebben ondergaan? En is het resultaat blijvend?
Obesitas is een probleem waar zowel kinderen als volwassenen wereldwijd mee te maken hebben. Vele diëten blijken moeilijk vol te houden, vaak omdat er geen structurele verandering in de mindset plaatsvindt. De overheid draagt hier niet effectief aan bij; de economie lijkt prioriteit te krijgen boven volksgezondheid. Bovendien lijkt de overheid, volgens sommige kritieken, nauwe banden te hebben met de voedingsindustrie (bron). Een nieuwe trend in dit kader is de gastric bypass, maar is deze ingreep werkelijk een duurzame oplossing voor obesitas?
Yvonne van Stigt, master in klinische Psycho Neuro Immunologie, deelt haar inzichten met betrekking tot de gastric bypass:
“Ik vraag me af hoe men tot het idee is gekomen om een dergelijke operatie als oplossing te zien. Dit lijkt te zijn voortgekomen uit een visie waarin het lichaam wordt beschouwd als een mechanisch systeem waar eenvoudig onderdelen uit weggelaten kunnen worden. Hebben wij als mensheid werkelijk de wijsheid om, na miljoenen jaren evolutie, een ingenieus ontworpen lichaam op ingrijpende wijze te veranderen zonder onverwachte gevolgen?”
Zij benadrukt dat dit een symptoombestrijdende aanpak is, waarbij de onderliggende oorzaken van obesitas niet worden aangepakt.
Daarnaast stelt zij “Bij een gastric bypass wordt het spijsverteringsproces aanzienlijk veranderd. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor het gehele lichaam. De maag, bijvoorbeeld, speelt een essentiële rol in de spijsvertering. Maagzuur en enzymen zijn van groot belang voor de afbraak en verwerking van voedsel. Wanneer de maag wordt verkleind, wordt ook de productie van maagzuur verminderd.
Hoewel een verminderde voedselinname dit effect gedeeltelijk kan compenseren, is het ook belangrijk te beseffen dat een deel van de twaalfvingerige darm wordt gepasseerd. Juist dit gedeelte speelt een cruciale rol in de verwerking en opname van voedingsstoffen. Hoe kan voedsel adequaat worden verteerd en opgenomen als deze sleutelrol wordt omzeild? Bovendien worden in dit gedeelte van de darm veel essentiële nutriënten geabsorbeerd.
Daarnaast leidt een verandering in het spijsverteringsproces vaak tot wijzigingen in de darmflora, met mogelijke gevolgen voor het immuunsysteem. Onverteerde eiwitten kunnen in contact komen met immuuncellen in de darm, wat een impact kan hebben op de immuunfunctie. De effecten van galvloeistof, die eveneens essentieel zijn voor het lichaam, worden verminderd. Helaas lijkt er beperkt onderzoek te zijn gedaan naar de bredere systemische gevolgen van dergelijke veranderingen.”
Lees hier haar uitgebreide visie over de mogelijke gevolgen van een gastric bypass.
Mijn echtgenoot heeft in 2014 een gastric bypass ondergaan. Met de kennis die ik nu heb, zou ik hem destijds zeker hebben afgeraden om deze ingreep te ondergaan.
Als je slank bent, ben je dan echt gezond?
Oscar Helm zegt hier het volgende over: Het lijkt misschien logisch dat je gezond bent als je slank bent, maar dat is lang niet altijd zo... Een slank lichaam betekent namelijk niet automatisch dat alles vanbinnen ook in orde is. Veel mensen hebben orgaanvet (visceraal vet) dat je niet van buiten kunt zien. En laat dát nou net veel schadelijker zijn voor je gezondheid dan het vet dat je wél kunt zien.
Als je ongezond leeft en vooral orgaanvet opbouwt, is dat juist een nadeel. Waarom? Omdat je denkt dat je gezond bent. Daardoor zie je misschien geen reden om jezelf te verdiepen in je gezondheid of hier ooit iets aan te veranderen.
Zonde toch? Soms is het eigenlijk een gelukje als je ergens last van krijgt, want dan kun je er tenminste wat aan doen. Maar ja, dat moet je dan wel doen natuurlijk. Helaas steken de meeste mensen amper tijd en energie in hun eigen gezondheid.
En dat is best krom, want als je mensen vraagt wat ze het allerbelangrijkst vinden in hun leven, zegt bijna iedereen: hun gezondheid! Soms krijg ik zelfs berichten van mensen die vinden dat bepaalde producten te duur zijn. Echt waar? Zijn een paar tientjes je gezondheid niet waard? Denk eens na. Wat zou er gebeuren als je écht ziek wordt? Wat kun je dan eigenlijk nog doen?"
Denk goed na voordat je voor een gastric bypass kiest. Het is helemaal jouw keuze, jouw verantwoordelijkheid, maar vertrouw niet blindelings op een arts. Dat hele idee van 'hij heeft ervoor geleerd, dus hij zal het wel weten' is echt een valkuil. Wees je ervan bewust dat veel artsen (nog) weinig weten over voeding en wat het allemaal voor je lichaam kan doen. Neem de tijd, luister en bekijk de video.