Wat is de kracht van de leefomgeving?

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 08:35

Artikel van Richarde de Leth. 

Wat heeft de moderne leefvorm voor invloed op jouw en je lichaam?

Richard de Leth heeft zijn bloed laten testen op PFAS. Wat is zijn uitslag? 

Zo zegt Richard in zijn artikel:"

De moderne mens sterft door tekorten in de overdaad. Lees die zin nog eens.

Tekorten aan micronutriënten (vitamines en mineralen).

Een overvloed aan macronutriënten (vooral bewerkte koolhydraten).

De oplossing is meer oervoeding en minder bewerkt voedsel. Meer puur en onbewerkt en minder pakjes en zakjes. Ook aanvulling van de juiste basissupplementen (in de juiste actieve vorm en concentraties)."


Lees verder 👇🏻


In gevangenschap worden wilde dieren zwakker en ongezonder. Je ziet dit bijvoorbeeld bij orka's en apen, maar ook bij paarden en katten.

Onthoud: evolutionair natuurlijk gedrag zorgt voor gezondheid.

Evolutionair onnatuurlijk gedrag zorgt voor verzwakking.

 

Welvaartsziekten zijn vooral gedragsziekten, ook bij de mens. De moderne maatschappij kun je steeds meer als een grote onnatuurlijke dierentuin zien waarin we onbewust in gevangenschap leven.

 

Welvaart is natuurlijk fantastisch, maar te veel welvaart leidt tot afname van het welzijn (zowel fysiek als mentaal).

De kracht van de leefomgeving

De mens is een emotioneel en instinctief wezen. We moeten dus zorgen dat de leefomgeving gezonde keuzes uitlokt. En daar heeft de politiek ook de afgelopen jaren in gefaald.

Zo is het aantal fastfoodzaken sinds 2018 met een kleine 7 procent gegroeid. In juli 2023 waren er maar liefst 6632 fastfoodzaken in Nederland.

Hoogleraar gezondheidsrecht Anniek de Ruijter vind het schokkend dat het aantal fastfoodketens is toegenomen. Ze zegt: 'Het is al een aantal jaar het doel van deze regering om overgewicht en ondervoeding tegen te gaan en dan zie je omgekeerde gebeuren: de omgeving wordt ongezonder. (...) Als je in een omgeving woont waarvan 80 procent van het aanbod bestaat uit ongezonde voeding, heb je geen keuze en wordt het je opgedrongen. En dan is er voor de overheid plek om in te grijpen.'

Minder gifstoffen

Moderne welvaartsziekten worden vooral door 3 T's veroorzaakt:

  1. Toxische leefstijl (voeding, beweging, ontspanning)

  2. Trauma's (waardoor je ook meer behoefte aan kunstmatig zoet voedsel kunt krijgen)

  3. Toxines

Op voedingsgebied blijf ik daarom voorstander van biologisch voedsel om de belasting van gifstoffen zoals pesticiden en herbiciden zoveel mogelijk te vermijden.

Ook zijn microplastics een groot wereldwijd probleem. Een recent onderzoek bij muizen laat zien dat microplastics in alle organen van het (muizen)lichaam doordringen. Deze microplastics waren aan hun drinkwater toegevoegd. Trouwens een belangrijke reden waarom ik alleen maar gefilterd water drink om zo min mogelijk gifstoffen binnen te krijgen (door middel van de AquaTru, maar hier heb ik eerder een uitgebreide blog over samengesteld).

 

PFAS

In 2004 publiceerde Greenpeace een rapport met de titel: Gif, Bloedlink: Het verhaal dat niemand wil horen.

De laatste jaren komt er mondjesmaat meer aandacht voor het negatieve effect van microplastics en PFAS-chemicaliën. Dit jaar was er veel aandacht voor schrikbarende hoge concentraties PFAS rondom de fabriek Chemours in Dordrecht, maar ook bij het chemiebedrijf 3M in België.

Vorige maand heb ik bloed geprikt voor een PFAS-onderzoek van Stichting Tegengif. Op de website van het RIVM staat dit over PFAS:

Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen )) zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Zij komen van nature niet in het milieu voor. Voorbeelden van PFAS zijn GenX, PFOA(perfluoroctaanzuur ) (perfluoroctaanzuur) en PFOS(perfluoroctaansulfonaten) (perfluoroctaansulfonaten). PFAS kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid.

In mijn bloed is dus PFOA aangetroffen dat jarenlang is geproduceerd en geloosd door Chemours in Dordrecht. Ook PFOS dat wordt geproduceerd door 3M in Antwerpen.

Zoals ik vaker zeg: we vervuilen ons eigen nest. Zo wordt PFAS ook al in borstvoeding bij sommige vrouwen gevonden, waardoor de volgende generatie vanaf de basis steeds meer toxisch wordt belast.

PFAS komen in voedselketens terecht door vervuiling van bodem en water. Het trieste is dat PFAS in gezonde voeding zoals zalm, eieren, fruit en groenten zijn aangetroffen (zo moet het ook in mijn lichaam zijn gekomen). Helaas laat recent onderzoek ook zien dat er PFAS in papieren rietjes wordt aangetroffen.

Het betekent dat je jezelf als individu onvoldoende kan beschermen als het in de hele voedselketen aanwezig is. Politieke regelgeving is hard nodig (lees: een verbod op PFAS).

De halfwaardetijd van PFOS is zo'n 3-4 jaar, van PFOA zo'n 2-3 jaar en van PFHxS zelfs zo'n 5-7 jaar. Ik ga mezelf hierin verdiepen, omdat ik denk (en hoop) dat er andere methoden of manieren moeten zijn om deze stoffen sneller uit mijn lichaam te krijgen. Wordt vervolgd.

Natuurlijk is het even belangrijk dat er geen nieuwe gifstoffen in het lichaam komen. Dat lijkt dus bijna onmogelijk, maar ligt in de collectieve inspanningen, vooral van de industrieën.

Want onthoud: de natuur veroordeelt niet, maar werkt wel met natuurlijke consequenties. De natuurlijke consequentie van onze huidige leefstijl is dat de aankomende generaties steeds meer opeenstapeling van gifstoffen zullen krijgen, wat leidt tot een verdere toename van onvruchtbaarheid (naast de toename van welvaartsziekten).

Ik zal met mijn OERsterk team het gezondheidsvirus blijven verspreiden, en meer bewustwording blijven creëren over deze belangrijke onderwerpen. Ze gaan niet alleen over onze levenskwaliteit vandaag, maar ook over een gezonde vitale toekomst voor de volgende generaties. 

Zo zijn we met onze keuzes en ons gedrag een vitaal tegengif.

Richard de Leth is on Theater tour, je vindt het hele overzicht via deze link.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.