Hoe komt een vis aan zijn omega 3 vetzuren?

Gepubliceerd op 21 maart 2022 om 10:54

Al sinds mensenheugenis eten we vis, niet alleen omdat we dit lekker vinden maar ook vanwege de omega 3 vetzuren. We denken er niet over na hoe een vis zelf aan de omega 3 vetzuren komt. Alles lijkt vanzelfsprekend, maar is dat ook zo?

"We vertrouwen blindelings in de cijfers en feiten van deskundigen, zonder zelf te achterhalen waar zij dit vandaan hebben".

 

Neem nu de zonnebloemolie, door een foutief onderzoek in de jaren 60 van de vorige eeuw van de Amerikaanse onderzoeker Ancel Keys , zit nog steeds in ons hoofd dat, verzadigd 'vet slecht voor je hart en bloedvaten zou zijn' en we toen massaal over gingen op plantaardig olie, o.a. zonnebloemolie. Gevolg we kregen en krijgen teveel omega 6 en te weinig omega 3, gevolg is ontstekingen in je lichaam.  Gevolg het onnodigd gehamster van de zonnebloemolie terwijl er genoeg alternatieven oliën zijn die ook nog eens beter voor je gezondheid is om in te bakken en braden, welke? klik hier

We vertrouwen blindelings in de cijfers en feiten van deskundigen, zonder zelf te achterhalen waar zij dit vandaan hebben. Ook blijven we niet bij de les, want net als ons eitje, is ook verzadigd vet allang alweer achterhaald. Laat de zonnebloemolie maar lekker staan en stap over op olie die je lichaam en hersen voed.  Omega 3 is ook een voedzame vetzuur voor onze hersenen maar moet deze perse van de Vis komen? Weer een mindset.......... Ook ik wist niet beter, omega 3 van vooral vette vis, krill olie garnaal. Tot ik de documentaire Seaspiracy zag op Netflix, een bioloog aan de interviewer vroeg hoe hij dacht dat een vis aan zijn omega 3 kwam.


Bron Testa Omega 3 vetzuren

De bekendste omega 3-vetzuren zijn alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een essentieel vetzuur. Dat betekent dat het lichaam het niet zelf kan aanmaken en je dit vetzuur via de voeding moet binnen krijgen. Lijnzaadolie is een belangrijke bron van ALA. Het lichaam kan zelf EPA en DHA aanmaken uit ALA, maar dit levert slechts zeer kleine hoeveelheden EPA en DHA op. Bronnen van EPA en DHA zitten in vis en in schaal- en schelpdieren. Echter vissen kunnen EPA en DHA net als mensen niet zelf aanmaken, maar halen het uit algen die ze eten. 

Waarschijnlijk wist je al dat omega 3 vetzuren (EPA en DHA) vele gezondheidsvoordelen voor je hebben. Zo is het omega 3-vetzuur DHA goed voor je hersenfunctie, het is namelijk een belangrijke bouwsteen voor je hersenen. Maar DHA doet nog meer voor je, zo ondersteunt het ook de conditie van je ogen. Zorg ervoor dat je minimaal dagelijks 250 mg DHA binnen krijgt om van deze gunstige effecten te profiteren. Een combinatie van de omega 3-vetzuren EPA en DHA hebben een gunstige werking op je hart, maar ook hier zorg ervoor dat je minimaal 250 mg EPA en DHA binnen krijgt om dit gunstige effect te krijgen.

Omega 3-vetzuren zijn belangrijke bouwstenen voor onze celmembranen en dus belangrijk voor het goed functioneren van iedere cel. De vetten zorgen ervoor dat het membraam soepel en toch sterk is, zodat afvalstoffen uit de cellen kunnen en de voedingsstoffen er in kunnen. Door voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen, houd je celmembranen soepel. En dat zie je, want je huidcellen hebben natuurlijk ook allemaal membranen.


Logisch toch hoe de vis aan zijn omega 3 komt vind je ook niet? Hier heeft men geen raketkennis voor nodig, je moet het alleen weten. Dit doe je door zelfkennis, zelf te gaan vissen zo kom je er achter of je wel of niet achter het net vist.

Mij is geleerd in mijn studie als leefstijlcoach dat omega 6 de piromanen zijn en omega 3 de brandweermannen die de brandhaarden moeten blussen. En omdat we dat in de jaren 60 van de vorige eeuw zijn gaan omdraaien kregen we teveel aan 6 en te weinig aan 3 binnen en zitten velen nu ongemerkt met brandhaarden (ontstekingen) in hun lichaam, denk hierbij aan gewrichtsklachten. Mogelijk is dit ook de oorzaak van de toenamen in Alzheimer.  

Hoe krijg ik genoeg plantaardige EPA en DHA binnen, minimaal die 250 mg in plantaardige voeding en of suppletie.

In voeding oa:

 

 

In suppletie/oliesoort o.a. :

👉Testa visvrije Omega-3 algenolie DHA& EPA

👉 Testa vegan Krillolie DHA & EPA.

👉 Visvrije omega 3 van Puur Rineke

👉 Vegan Omega-3 algenolie van Vitakruid. Klik hier

  • Lijnzaadolie
  • Walnotenolie
  • Koolzaadolie/raapzaadolie (canola)
  • Tarwekiemolie
  • Hennepzaadolie
  • pompoenpitolie
  • Moringaolie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.