Hoe voorkom ik huidschade op een natuurlijke manier door de zon?

Gepubliceerd op 22 juni 2023 om 13:14

De huid neemt deel aan afweermechanisme door immunologisch actieve cellen. Zij beschermt door epitheel en door kliersecretie het lichaam o.a. tegen vele ziekteverwekkers.

Je huid moet wennen aan de de zon, daarom bouw het op.
De eerste tijd neemt je huid niet alles op, start met 10 min en bouw verder door. Vermijd de zon tussen 12-15 uur, siësta is er niet voor niets in landen zoals Italië,  Spanje en Griekenland, zo voorkom je o.a. ook huidschade.

Wordt je rood dan is het te laat.... je huid is overladen. Voorkom dit dus en ga op tijd smeren.

Je huid is een natuurlijke orgaan-imuumsysteem wees er daarom zuinig op. Smeer er dus ook niet zomaar wat op.
De doorsnee reguliere anorganische zonnecreme's kunnen ook huidschade veroorzaken. Koop daarom zonnecreme of olie zonder die parabenen en oxybenzone.


Wanneer de zon weer hoog aan de hemel staat, op volle toeren brand, is bescherming voor onze huid raadzaam. Maar wist je dat de meeste reguliere zonnebrand vol zitten met o.a parabenen en andere meuk, die ons juist tegen de zon moet beschermen tegen huidkanker dus ook huidschade kunnen veroorzaken?

Wat is een alternatief? Er zijn tal van (natuurlijke organische) zonneproducten zonder parabenen en andere meuk. Zo ook frambozenpitolie. Natuurlijke Frambozenpitolie is een heldere huidolie, die behoort tot de drogende oliën. De onderzoeken melden ook dat Frambozenzaad Olie vele ontstekingsremmende eigenschappen bezit en daarom ook een uitstekende genezingsondersteunende olie zou kunnen zijn bij de behandeling van bijvoorbeeld ezceem, acne, psoriasis en andere huidproblemen. Echter dat vermelden sommige websites zonder verwijzing naar recentie van het onderzoek. Ik kon ze ook niet vinden, wel vond ik deze van A healthy life.


Wat zegt Berivita over deze olie?

Frambozenpitolie zou een natuurlijke zonbeschermingsfactor hebben van rond de SPF 28-45 en op die manier een natuurlijke beschermer tegen schadelijke zonnestraling zijn. Daarom is Frambozenpitolie zeer bekend als een natuurlijke zonnebrand olie. De olie koud geperst uit frambozen zaad is rijk aan omega-3 en omega-6-vetzuren, bevat in het algemeen 83% essentiële vetzuren, vitamine A en E. Het is met name geschikt voor inwendig gebruik.

De olie zorgt voor de bescherming van uw huid gedurende de hele dag. De olie helpt bij roodheid van de huid, helpt bij eczeem, huiduitslag, psoriasis en andere huidaandoeningen. Na aanbrengen op de huid vormt een barrière lipiden die de huid beschermen en optimale vochtigheid van de huid bewaren. Deze olie staat bekend om zijn antioxidant en antiinflammatoire effecten. De frambozen zaad olie is rijk aan vitamine E als alfa-tocoferol en gamma-tocoferol, die twee zijn belangrijke antioxidanten, waardoor de huid langzamer veroudert. Elimineert vrije radicalen en verhoogt immuniteit bij oudere mensen. Daarnaast bevat het ook vitamine A. Bescherming tegen de zon: SPF 30 – 50. De olie is ook zeer geschikt voor de preventie van gingivitis. De olie is bekend om zijn kalmerende werking op de huid van haar. Haar zal een schitterende glans krijgen en gezond uitzien.

Er komen verschillende soorten schadelijke UV stralen vanaf de zon naar de aarde. UV-A is het grootste gedeelte van deze straling, UV-A wordt in verband gebracht met o.a. huidveroudering, deze straling veroorzaakt geen directe verbrandingspijn van de huid. UV-A stralen komen het hele jaar voor, zowel in de winter als de zomer, ze laten zich ook niet tegenhouden door wolken of glas. UV-B straling dringt wat minder diep in de huid door dan UV-A maar deze straling kan wel ernstige verbranding van de huid veroorzaken bij langdurige blootstelling. Verder zorgt deze ervoor dat u bruin kunt worden van de zon. Frambozenpitolie zou met name bescherming bieden tegen UV-B stralen. 

Belangrijk is wel dat bij natuurlijke producten de UV-factor moeilijk te bepalen is en per batch kan wijzigen, het blijft dus belangrijk alert te blijven op verbranding door de zon en eventueel aanvullende maatregelen te nemen.

Bron Berivita en Biopurus. 

Bewaar de olie op een koele plaats. Dan blijft de olie het langst houdbaar. In de koelkast mag ook!

Natuurlijk zijn er ook tegenhangers van het smeren van (framboospit) olie. Deze wil ik mijn lezers natuurlijk niet onthouden. Zo kan men zelf een keuze maken waar men voor kiest en zich veilig bij voelt, organische olie of creme. 

Wat zegt de wetenschap? je leest het hier  .


Nadat ik zelf de meeste natuurlijke oranische producten hebt uitgeprobeerd ben ik Persoonlijk fan van Solarsaela olie van Purity Herbs. Mijn huid gedraagt zich hier het prettigst bij. Het voordeel hiervan is dat wanneer het flesje nog niet leeg is, je het jaar erop geen nieuwe hoeft te kopen. Het smeert goed uit, hierdoor gebruik je minder. 

Voordeel van een olie is, je komt er ook niet uit te zien als een sneeuwpop,  het laat geen witte gloed achter zoals bij de meeste organische zonnecreme's. 

Organische producten zijn niet goedkoop. Dit komt vaak door het intensieve proces. Als het goedkoop wordt verkocht, mag je hier vraagtekens bij zetten of er toch niet stiekem anorganisch bij in zit. Bedenk ook dat wanneer je de diagnose huidkanker krijgt, de prijs altijd hoger is die je moet betalen.

Vitamine D en de zon: een overzicht van de laatste studies .

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.