Ayurvedische leefstijl sprak mij erg aan

Gepubliceerd op 14 maart 2024 om 18:17

Tijdens mijn Studie als orthomoleculaire voedingscoach, kregen we ook de begrippen van andere vormen van leefstijlen, o.a. christelijke, Boeddhistische , Ayurvedische leefstijl etc.  Het Ayurvedische sprak mij erg aan.

"Gezond eten is van belang om je lichaam vitaal te houden,

de vraag is, wat houdt jouw lichaam vitaal en welke voeding heeft jouw lichaam baad bij." 

 

Als orthomoleculaire coach kan het ook gebeuren dat hoe “gezond” je ook eet, je toch bemerkt  dat het- je lichaam niet optimaal functioneert. Ik merkte dit aan mijn ontlasting, maar ook mijn tandvlees die geraakte ontstoken en mijn reflux stak de kop weer op, wat ik hieraan probeerde niets nopes nada.  Heel vervelend helaas, ik moest hiervoor toch aan de bekende reguliere medicatie.  Gezond eten is van belang om je lichaam vitaal te houden, de vraag is, wat houdt jouw lichaam vitaal en welke voeding heeft jouw lichaam baad bij. 

 

Mijn lichaam heeft in iedere geval geen baad bij koud eten- maalttijdsalade (rauwkost) of koude dranken. Heel jammer want voor een goede maaltijd salade mag je me wakker maken.  Maar mijn lichaam denkt hier toch anders over, met name mijn maag, die houd niet van koud.. Ten eerste merkte ik het aan mijn ontlasting “koeienflots” ieeeeuw.

Ook kreeg ik andere klachten, waaronder mijn reflux en mijn tandvlees ging ontsteking, werd van kwaad tot erger dat ik koud niet aan mijn tanden kon verdragen. De mondhygiëniste en tandarts maar zeggen, goed schoonhouden. Uhh dat deed ik zeker, maar dit kan ook een aanwijzing zijn, dat er iets niet helemaal functioneert in het lichaam, maar wat? 

Door te testen bij bloedwaardetest.nl kwam ik achter dat veel dingen die niet geschikt zijn voor mijn lichaam. Zo heb ik bijv. een eiwitintolerantie, dat kan 1 van de oorzaken zijn van de opspelende reflux in samenwerking met te veel rauwkost, geen goede combi.

  

"Je kan nog zo gezond eten,

maar je OER-genen zijn toch meer van belang dan je zou denken." 

 

Ik stopte met elke dag een maaltijdsalde in de middag en ging meer stomen en meer andere vezels eten, om mijn darmen weer mooi in een sigaar te krijgen. Ik merkte op dat de ontstekingen aan mijn tandvlees en kou aan de tanden verdween, bingo. De mondhygiëniste merkte dit ook op. Ik haar mijn ervaring verteld. Zij stond hier helemaal open voor en had kennis met een tandarts, die zich gespecialiseerd had van mond tot kont dan alleen maar te kijken naar de mond. 

Helaas bleef de Reflux hardnekkig en nu? Deze kreeg ik onder controle met accupunctuur. Zij vertelde mij, dat mijn maag omgekeerd werkt. De maag hoort alles naar beneden te sturen en de milt omhoog. Bij Reflux werkt dit omgekeerd, de lever speelt hierin dan ook een rol en gaat een soort rol van pesterij. Kreeg ook nuttige voedingstip mee. Het klonk allemaal heel logisch. 

 

De vraag bleef wel, wat wil mijn lichaam aan voeding? Hiervoor riep ik de hulp in van een Ayurvedische diëtiste. Nu zat ik aan de andere kant van de tafel. Fascinerend vind ik de Dosha type  kenmerken. Bij elk type hoort een voedingspatroon, zeer interessant. Zo ben ik van nature een Vata type,  maar het Pita type overheerst nu en geef dus klachten waar ik last van ondervind.  Je kan nog zo gezond eten, maar je OER-genen zijn toch meer van belang dan je zou denken. 

 

Ik heb vanaf mijn start van mijn leefstijl bemerkt en ervaren dat gezond eten niet altijd het beste voor je lichaam hoeft te zijn.  LET OP, hier wil ik mee zeggen dat; onbewerkte levensmiddelen staan nog altijd boven bewerkte levensmiddelen (fabrieksvoer), alleen de zoektocht welke onbewerkte voeding geschikt is voor jouw lichaam blijft een uitdaging en kan ontmoedigend werken.   

 

Wat kan ik je aanbevelen, doe de iGene test en laat wat je wilt testen bij de bloedwardentest.nl doen. Maak een afspraak bij een Ayurvedische coach, het helpt je op weg naar je Dosha type en welke type dosha overheerst en hierdoor klachten geeft.  Hierdoor een eetpatroon aanneemt die bij jouw geboorte dosha past.

 

Weet dat, vers en onbewerkt levensmiddelen is een pre voor het lichaam, dit voed en vult en houd je langer verzadigd. Fabrieks en fastfood vult tijdelijk en voed zeker niet, het zorgt ervoor dat je piekt in je bloedsuiker spiegel en heeft ook nog eens een dooreetfactor.

Dit wil natuurlijk niet zeggen, dat 1 glaasje cola of dat koekje bij de koffie al schaad, zeker wanneer men daarnaast gezond eet kan het lichaam deze suikers best verwerken (80/20 regel). Maar zodra je het gaat overschrijden, dan schaad het pas, veelal op later termijn ga je dit merken.

Mooi voorbeeld hiervoor is: wanneer er te veel regen valt, de rivieren buiten zijn oevers treed, de bodem en dijken verzadigd raken en doorbreken, dan begint de ellende. Maar voor het zover is, moet het lang regenen en de ene rivier, dijk is de andere niet en zal eerder door breken. Zo ook met het lichaam, het kan een hoop aan, maar op langere termijn, breek het door.

Verontrustend is ook, ouderdomsuiker, diabetici bij kinderen van 10 jaar rukt op. Ouders beseffen of hebben vaak niet door welke rol die ze hierin hebben in de gezondheid en toekomst van het kind, op kort of langere termijn. Ze onderschatten dit, mede door onwetenheid en gebrek aan kennis. 

Onthoud: eet zoals als de natuur dit bedoeld heeft, leer weer hoe lekker ook dit kan zijn. Geniet van meuk maar met mate en ontdek waar jouw lichaam baad bij heeft aan onbewerkte voeding. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.