Hoe natuurlijk zijn de producten van dr. Vogel?

Gepubliceerd op 5 juni 2024 om 17:32

Je denkt bij homeopathie aan organisch toch? Niks is minder waar bij het merk van dr. Vogel.

Jarenlang dacht ik: Dr. Vogel is puur natuur. De uitstraling klopt, het merk straalt vertrouwen uit, en iedereen kent het wel. Maar een paar jaar geleden ontdekte ik iets dat me behoorlijk verbaasde. En eerlijk? Het stelde me teleur.

Neem bijvoorbeeld het middel Urticalcin. Ruim 30 jaar geleden gebruikte mijn kind dit bij aanhoudende verkoudheid – met goede resultaten. Destijds was de samenstelling puur, zonder zoetstoffen, en werkte het mild en effectief.

Toen een cliënt  aangaf dat er een zoetstof in zat.  Nieuwsgierig als ik ben, ben ik gaan kijken wat er veranderd was. En ja hoor: sorbitol, mannitol en ‘natuurlijk aroma’ stonden ineens op het etiket. In een homeopathisch middel? Dat riep bij mij meteen vragen op. Hierdoor raad ik het product niet langer aan voor mijn cliënten.

 

Eveneens in Molkosan (fruit) zijn natuurlijke aroma's toegevoegd. Het is echter belangrijk te beseffen dat aroma's niet per definitie volledig natuurlijk zijn.

Wat zegt het bedrijf van Dr. Vogel zelf?

In 2018 besloot ik gewoon contact op te nemen met Dr. Vogel. Hun antwoord was netjes: de lactose in Urticalcin was vervangen door sorbitol en mannitol om het geschikt te maken voor mensen met lactose-intolerantie, én om het aangenamer te maken voor kinderen qua smaak.

Oké, begrijpelijk. Maar voor mij blijft de vraag: moet dat dan per se met zoetstoffen? En wat betekent ‘natuurlijk’ in deze context eigenlijk nog?

 

Het volledige antwoord was als volgt:

"De oorspronkelijke samenstelling van Urticalcin bevatte hoofdzakelijk lactose als hulpstof. Lactose is om diverse redenen vervangen door sorbitol en mannitol. De belangrijkste reden hiervoor is dat het product nu ook geschikt is voor gebruikers met lactose-intolerantie. Sorbitol en mannitol hebben de dragerfunctie van lactose overgenomen. Deze dragerfunctie is essentieel om het extract in tabletvorm te verwerken. Daarnaast hebben wij de doelgroep iets uitgebreid, waarbij we specifiek rekening hebben gehouden met het gebruik van Urticalcin bij kinderen, aangezien vitamine D van groot belang is in de ontwikkeling van kinderen."

"Door gebruik te maken van sorbitol en mannitol, hebben de tabletten een zoetere smaak gekregen, wat de geschiktheid voor kinderen ten goede komt. Sorbitol en mannitol zijn beiden afgeleid van plantaardig zetmeel. Het is belangrijk te benadrukken dat de actieve bestanddelen in alle producten van A.Vogel altijd 100% natuurlijk zijn."

Daarnaast zijn er bij bepaalde toedieningsvormen hulpstoffen nodig om bijvoorbeeld een tablet in de maag of juist in de darmen uiteen te laten vallen. De naam hulpstoffen zegt het al, deze stoffen  zijn bedoeld om de werkzame stof optimaal te laten werken in het lichaam. A.Vogel is zeer kritisch op het gebruik van hulpstoffen en wij kiezen waar mogelijk dan ook  altijd voor natuurlijke en plantaardige hulpstoffen.

De toevoeging van vit D betekent dat we nu indicaties op de verpakking kunnen zetten en dat het product veilig is binnen EFSA wetgeving: Er is een Europese wet gepubliceerd over gezondheidsclaims. Deze bepaalt welke beweringen over gezondheidsvoordelen zijn toegestaan wanneer je specifieke producten in de categorie voeding of voedingssupplementen aanprijst, zoals op de verpakking, op een website of in brochures. Men is beperkt in het bevorderen van de verkoop van specifieke producten door een verbod op gezondheidsclaims die niet door de EFSA (European Food and Safety Authority) zijn goedgekeurd. Men behoudt de vrijheid van meningsuiting en mag beweringen doen over generieke werkzame stoffen, maar niet in relatie tot een product (wanneer die bewering niet is goedgekeurd).

Door de vitamine D toe te voegen mogen we dus een claim maken en is het product veilig voor de toekomst.
Dit is de reden geweest dat het product veranderd is, aangepast moest worden en niet meer dezelfde is als voorheen.

Sorbitol/ mannitol
Sorbitol is van nature aanwezig, vooral in pitvruchten: appels (0,5 g sorbitol / 100 g, 2,5 g sorbitol bevatten in 100 g gedroogde appels), peren, abrikozen, pruimen, perziken en aardbeien. Al deze pitvruchten bevatten grotere hoeveelheden sorbitol.
Mannitol zit in aubergine, selderij, andijvie, pompoen, rode bietuien. Sorbitol en mannitol zijn dus stevig verankerd in onze voeding.
Uiteraard gebruiken wij ook deze natuurlijke varianten.

Als u 6 tabletten Urticalcin met vitamine D (= dagelijkse dosis) inneemt, neemt u per dag minder dan 0,4 g sorbitol en mannitol.
Dit getal komt overeen met 16 g van een appel of ongeveer 1/10 van een appel”.


Sorbitol en mannitol – klinkt natuurlijk, maar is het dat ook?

Beide stoffen komen in de natuur voor. Sorbitol zit van nature in appels, mannitol in zeewier. Maar dat betekent niet dat ze ook natuurlijk zijn in de vorm waarin ze in supplementen worden toegevoegd. Vaak zijn ze industrieel bewerkt en geïsoleerd.

En dat doet wat met je lijf. Zeker als je gevoelig bent. Denk aan opgeblazen gevoel, winderigheid of andere darmklachten. Niet echt wat je verwacht van een ‘natuurlijk’ product. En dan te bedenken dat dit middel ook vaak aan kinderen wordt gegeven…

 

De vermelding, “Dit getal komt overeen met 16 g van een appel of ongeveer 1/10 van een appel, dient met de nodige voorzichtigheid te worden benaderd. Een appel is van nature een organisch product en kan niet gelijkgesteld worden aan een anorganische variant, aangezien deze transformatie de manier waarop het lichaam het verwerkt, volledig verandert.

 

Een andere opmerkelijke bewering luidt: "De werkzame stof in alle producten van A.Vogel is altijd op 100% natuurlijke basis." Echter, op de verpakking wordt vermeld dat het product natuurlijke aroma's bevat. Aroma's zijn doorgaans synthetisch en kunnen derhalve niet als natuurlijk worden beschouwd. Dit lijkt een misleidende stelling te zijn.


En die ‘natuurlijke aroma’s’ dan?

Die term klinkt mooi, maar is vaak behoorlijk vaag. In de voedingsindustrie mag iets al een ‘natuurlijk aroma’ heten als het ooit íéts van plantaardige oorsprong heeft gehad – zelfs na een chemisch proces.

Dus als een schimmel ergens een geurstof uit perzik nabootst, mag dat ‘natuurlijk aroma’ heten. Serieus.

Voor mij voelt dat misleidend. En ik kan me niet voorstellen dat Alfred Vogel, de grondlegger van het merk, hiervoor zou kiezen. Hij stond voor eenvoud, puurheid en het zelfhelend vermogen van het lichaam.

 

 

Er bestaan twee hoofdtypen zoetstoffen: natuurlijke en kunstmatige.

Natuurlijke zoetstoffen, zoals suiker en stroop, worden verkregen uit natuurlijke ingrediënten. Deze stoffen worden gewonnen uit voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en zetmeelrijke producten.

Kunstmatige zoetstoffen worden geproduceerd in laboratoria of fabrieksomgevingen. Hoewel deze zoetstoffen aanzienlijk minder calorieën bevatten dan reguliere suikers en vaak worden toegepast in light- en dieetproducten, zijn er nadelen. Ze kunnen bijdragen aan een verhoogd hongergevoel, bevatten geen voedzame waarde en hebben mogelijk schadelijke effecten op organen zoals de lever, wat leidt tot verstoring van het metabolische systeem.

Daarnaast bestaan er ook natuuridentieke zoetstoffen, zoals Sorbitol en Mannitol.

De Vogeltuinen hebben het EKO-keurmerk, wat inhoudt dat er geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit keurmerk staat garant voor een verantwoorde en duurzame productie. Hierbij worden anorganische (synthetische) middelen gebruikt. Niet bepaald EKO... Deze producten, van Dr. Vogel, komen uit Zwitserland.

 

 

Mijn advies? Lees etiketten. Stel vragen. Blijf wakker.

Ik ben niet tegen Dr. Vogel als merk. Ze hebben mooie producten. Maar ik wil wél weten wat ik neem. En dat gun ik jou ook.

Als een product verandert, mag je daar iets van vinden. Als je lichaam anders reageert dan voorheen, mag je dat serieus nemen. En als je twijfelt, weet dan: er zijn alternatieven. Denk aan merken als Bloem, Heel, VSM of Schüssler Celzouten.

Voor vervanging van utricalsin bij het merk van BloemHeel, VSM of Schüssler Celzouten


Tot slot

Dit is geen kritiek om te schoppen. Dit is een oproep tot bewustwording.
We hebben al genoeg kunstmatigs in onze voeding, ons water en zelfs in onze lucht.

Wat mij betreft: liever eerlijk en simpel dan zogenaamd ‘natuurlijk’ met een marketinglaagje eroverheen.


💬 Heb jij zelf iets gemerkt van veranderingen in Urticalcin of andere middelen van Dr. Vogel? Laat het weten – ik ben benieuwd naar jouw ervaring!


#utricalsin, #alfredvogel, #homeophatie, #zoetstof, #sorbitol, #molkosan #anorganisch #eko

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.