Eten zoals je voorouder, kan dat nog?

Gepubliceerd op 8 augustus 2024 om 10:51

Kun je overgewicht krijgen als je net zo leeft als onze verre voorouders in het tijdperk van jagers en verzamelaars? Dat wil zeggen, precies zoals de natuur het bedoeld heeft? Maar wat aten die verre voorouders nu?

Het antwoord van Ralph Moorman hierop is, “Dat is heel moeilijk!”.

En dat klopt, ook ik ondervind dit aan de lijve, moeilijk om in de maat te blijven lopen, supermarkten werken niet mee, dan dit, dan zo. Ook ik denk soms, ik stop ermee, niet meer te doen (oerbrein), maar dan hoor ik mezelf weer zeggen, kom op zonder van de energie die je erin hebt gestoken, zonder als je weer aankomt (mensbrein). En dat is ook zo, maar als geen ander, ken ook ik de valkuilen en weet dat dit niet meevalt in deze maatschappij met een onnatuurlijke omgeving, om je op het gezonde pad te houden en gemotiveerd te blijven.

Richard de Leth liet lezen dat:

Op 1 januari 2022 hadden ruim 10,4 miljoen mensen in Nederland één of meer chronische aandoeningen. Dit zijn de laatste cijfers die bekend gemaakt zijn, dus ze lopen altijd een paar jaar achter.

Het lijkt me duidelijk dat de tendens de verkeerde kant op gaat. Nog maar even ter opfrissing:

  • 1 januari 2008: 5,0 miljoen mensen die chronisch ziek zijn
  • 1 januari 2016: 8,8 miljoen mensen die chronisch ziek zijn
  • 1 januari 2019: 9,9 miljoen mensen die chronisch ziek zijn
  • 1 januari 2022: 10,4 miljoen mensen die chronisch ziek zijn

Mensen leven misschien nog wel langer, maar in steeds slechtere gezondheid.

Wat mij betreft de verkeerde ruilhandel.

22 organisaties alarm slaan om een naderende gezondheidsramp. Een recent rapport van de WereldGezondheidsOrganisatie (WHO) stelt dat maar liefst een kwart van alle sterfgevallen in Europa terug te voeren is op vier industrietakken, namelijk: 

  1. Big Food
  2. Big Alcohol 
  3. Big Fossiele Brandstoffen (ja, dit bekt wat minder lekker:)
  4. Big Tobacco 

Ralph Moorman laat lezen waarom dit moeilijk is om zo te leven als je verre voorouder zonder overgewicht:

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom mensen die honderd procent natuurlijk leven niet of nauwelijks aankomen:

  1. Tijdens het jagen en verzamelen gebruikten we veel energie.
  2. Voeding in natuurlijke staat verzadigt zeer sterk en heeft daardoor een lage ‘dooreetfactor’.
  3. Natuurvoeding is qua uiterlijk, mondgevoel, geur en smaak vaak een stuk saaier dan sterk bewerkte supermarktvoeding, waardoor je sneller stopt met eten.
  4. Natuurvoeding verstoort de bloedsuikerspiegel maar langzaam, waardoor de kans op dips na maaltijden nihil is. Hierdoor ga je minder snaaien.
  5. Natuurvoeding zorgt minder voor het vrijkomen van allerlei ‘pretstoffen’ in de hersenen, zoals serotonine en dopamine. Het wegeten van negatieve gevoelens, ‘feesteten’ of andere manieren om te ‘eten zonder honger’ zullen daardoor minder voorkomen.
  6. En last but not least: Als je leeft als een jager-verzamelaar zijn je hormonen een stuk beter in balans.


Met de hormoonfactorleefstijl probeer je zo natuurlijk mogelijk te leven. Dit betekent niet dat je gehuld in een berenvel met een speer achter konijntjes aan moet rennen en alles in je leven terug moet draaien naar de oertijd. Het gaat erom zoveel mogelijk rekening te houden met de natuurlijke behoeften van je lichaam. Die zijn in je genen verankerd in de tijd voorafgaand aan de landbouwrevolutie, die ongeveer tienduizend jaar geleden plaatsvond.

Qua eetgewoontes betekent dit: voedingsbronnen kiezen die van nature bij je passen, meer onbewerkt eten, de bloedsuiker niet te veel verstoren met koolhydraatrijke voeding, genoeg variatie aanbrengen. Als je het helemaal goed wilt doen, kun je voor biologisch kiezen om blootstelling aan hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen te beperken.

Qua beweging betekent dit lekker actief zijn en af en toe een korte intensieve trainingsbelasting toepassen omdat je in de oertijd af en toe moest vechten en vluchten.

Qua stressbelasting betekent dit dat het lichaam prima kortdurende stress kan pareren, maar dat je chronische stress moet zien te vermijden.

Als je deze ‘gezond-verstand-maatregelen’ doorvoert in je leefstijl, kun je heel mooie resultaten verwachten op het gebied van hormoonbalans en afvallen.


Dan nog……. Paar simpele tips,

laat suikers staan (lees de suikerverleiding), ook frisdranken (beperkt). Drink mee water, (kruiden) thee.

Eet liefst na 18-20:00 uur niets meer. Eten betekend ontsteken voor je lichaam, omdat alles steeds weer aan de gang moet, ook je lichaam heeft tijd nodig om te verteren, rust heelt. Less is more, overdaad schaad.

Eet niet minder maar beter, met de juiste 4 voedingsgroepen zoals vetten die je juist verzadigen, dus geen light, minder suiker (vaak zoetstof). Trek in zoet, pak zoet fruit ipv die roze koek.

Beweeg normaal en natuurlijk, hierin slaan we ook door.

Vergeet onze schijf van 5 van ons voedingscentrum, maar richt je op de OERschijf en of de Hormoonschijf.


#oersterk, #hormoon, #voorouder, #chronisch, #voedingscentrum #dieet, #gezond

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.