In de prehistorie werden alleen de geluksvogels oud, hoe kwam dat?

Gepubliceerd op 8 november 2022 om 16:32

"In de prehistorie pakten we onze speer als we zin in een stukje vlees hadden, of plukten we vruchten zo van de bomen. Niemand hoefde ons te vertellen wat goed of slecht voor ons was."

Bron: Ralph Moorman.

Dat prehistorische mensen gemiddeld niet ouder werden dan dertig of veertig jaar, was te wijten aan ongelukken, oorlogen, wilde dieren, onbehandelbare ziekten, hoge zuigelingensterfte en sterfte in het kraambed. Maar last van welvaartsziekten hadden onze verre voorouders niet. Over het algemeen waren ze kerngezond en sommige geluksvogels werden stokoud!


Prehistorische mensen bewogen veel en aten voeding zoals de natuur het aanbood. In de loop van honderdduizenden jaren heeft ons lichaam zich aan dit type natuurvoeding aangepast. Moderne supermarktvoeding staat ver af van wat we destijds in de natuur vonden, terwijl ons lichaam nauwelijks is veranderd. Onze genen staan nog steeds in de ‘prehistorische stand’. Precies daarom zorgt moderne voeding voor veel gezondheidsproblemen. Ik raad altijd producten aan die zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke ‘oervoeding’ staat. Voeding waar onze lichaam en genen op zijn afgestemd.

 

Overgewicht en type II-diabetes zijn een epidemie geworden!
In de prehistorie pakten we onze speer als we zin in een stukje vlees hadden, of plukten we vruchten zo van de bomen. Niemand hoefde ons te vertellen wat goed of slecht voor ons was. Van cholesterol, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en vetzucht hadden we nog nooit gehoord. Nu jagen en verzamelen we in de supermarkt, een jachtterrein waar de gebraden kippetjes (plus zakken chips, oranjekoeken en hopjesvla) ons zo in de mond vliegen. Voor dat gemak betalen we een hoge tol: overgewicht en type II-diabetes zijn een epidemie geworden en het aantal gevallen van kanker en hart- en vaatziekten is tot recordhoogte gestegen. Niemand twijfelt eraan dat deze rampspoed mede wordt veroorzaakt door wat we eten. Blijkbaar zijn we ergens onderweg van de savanne naar de supermarkt vergeten wat wel en niet tot ons ideale voedingspakket hoort. Waar traditie en instinct ons vroeger van giftige paddenstoelen en slecht verteerbare planten weghielden, turen we nu vertwijfeld naar de kleine lettertjes op de etiketten en laten we ons verleiden door ronkende marketingkreten, zoals: ‘Goed voor hart- en bloedvaten!’, ‘Nu met nog minder calorieën!’ en ‘Geen suiker toegevoegd!’.

"Fabrikanten hoeven niet het achterste van hun tong te laten zien"


Bijna alle voeding in de supermarkt is kunstmatig….

Met een gezonde appel of eerlijk stukje vlees is veel minder geld te verdienen dan met een fabrieksmatig samengesteld voedingsproduct. Omdat de winstmarges van kunstmatige levensmiddelen het grootst zijn, besteedt de voedingsindustrie daar de meeste aandacht aan en liggen de supermarktschappen er vol mee. Deze voedingsproducten komen niet uit de keuken, maar uit de laboratoria van de levensmiddelenindustrie.

Blikvoer, vleeswaren, kant-en-klaarmaaltijden, margarines, zuivelproducten, sauzen, soepen, koekjes en kruidenzakjes hebben niets met kookkunst, maar alles met chemie te maken. Goedkope bulkmassa van soja, maïs, tarwe en melk wordt soms tot op de molecuul ontleed en met zelf ontworpen chemicaliën tot nieuwe voedingsproducten versleuteld.

Zoals een expert in de kritische documentaire Food Inc. het zegt: ‘Veel levensmiddelen die we in de supermarkt zien, zijn volgens mij geen voeding. Het zijn om het zo te zeggen eetbare, voedingsachtige substanties.’ Deze bedenkelijke laboratoriumproducten worden gepatenteerd en onder een pakkende naam op de markt gebracht met als doel zo veel mogelijk geld te verdienen.

 

"Ik hoor je tegenwerpen dat alles wat levensmiddelenfabrikanten ons voorschotelen op veiligheid is getest."


Pas op voor giftige stoffen en de chemische toevoegingen in supermarktvoeding!
Moderne voeding bevat giftige stoffen zoals sporen van bestrijdingsmiddelen en chemische stoffen die vanuit het verpakkingsmateriaal in de voeding lekken. Dit kan met een andere aanpak en verpakking worden vermeden, maar het is goedkoper om het zo te laten.

Het zit ook vol chemische toevoegingen die van nature niet in voeding thuishoren, zoals geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Op die manier probeert de fabrikant meer producten te verkopen en de winstmarges te vergroten, terwijl het gezondheidseffect van chemische toevoegingen omstreden is.

Levensmiddelenfabrikanten zijn niet altijd eerlijk over hun producten….

Een fabrikant zou precies op de verpakking moeten vermelden wat in het voedingsproduct zit. Zo ver is het nog lang niet. Fabrikanten hoeven niet het achterste van hun tong te laten zien en hebben tal van mogelijkheden om onsympathiek klinkende stoffen voor je te verzwijgen of met onschuldig klinkende termen te verhullen.

Er is schrikbarend weinig bekend over de relatie tussen voeding en gezondheid!
Wat voedingswetenschappers ons als onwrikbare waarheden verkopen (melk is goed voor elk, verzadigd vet is slecht voor het hart en de vaten, geur-, kleur- en smaakstoffen zijn veilig), blijkt bij kritische inspectie vaak niet bewezen of gewoon onjuist. Omdat gezondheidsclaims en adviezen door het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht voortdurend veranderen, dien je ze dús met een flinke korrel zout te nemen.

Door aan de ene kant compleet nieuwe voedingsmengsels in de schappen te leggen, terwijl er aan de andere kant weinig bekend is over de gezondheidseffecten ervan op de lange termijn, zijn wij als consument ongewild proefkonijn in een wereldwijd gezondheidsexperiment. Zijn de pakjes soep met balletjes van soja- eiwitten, kuipjes zuivel vol high fructose corn syrup en frietsaus met deeltjes bisphenol-A uit de verpakking echt zo veilig en gezond als de fabrikanten beweren? De voortekenen zijn gezien de oprukkende welvaartsziekten niet rooskleurig...

Ik hoor je tegenwerpen dat alles wat levensmiddelenfabrikanten ons voorschotelen op veiligheid is getest. Dat klopt. Er zijn strikte regels en strenge controles in het leven geroepen om de voedselveiligheid te garanderen en je gezondheid tegen wanpraktijken te beschermen. Daarom is de kans om acuut ziek te worden van een levensmiddel kleiner dan ooit. Vooral op het gebied van hygiëne staan we er goed voor. Maar of een bepaald voedingsproduct of een bepaalde chemische toevoeging je diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, hardnekkig overgewicht of een andere chronische aandoening kan bezorgen als je het jaar in, jaar uit eet, is een vraag die niemand met zekerheid kan beantwoorden.

Van een lange reeks afzonderlijke chemische toevoegingen en sporen van bestrijdingsmiddelen is weliswaar vastgesteld dat ze geen kwaad kunnen bij ‘normale’ consumptie, maar het effect van al deze stoffen tezamen is onmogelijk te testen. En in de praktijk krijgen we al deze stoffen natuurlijk als een cocktail binnen. Ook over de gezondheidseffecten van dagelijks geconsumeerd, kunstmatig fabrieksvoer vergeleken met natuurvoeding is weinig bekend.

Mijn devies te midden van al deze onzekerheid en onrustbarende voortekenen is:
Blijf met je voeding zo dicht mogelijk bij de natuur. Eet zo veel mogelijk wat onze voorouders aten in de tijd vóór fabrikanten zich met ons eten gingen bemoeien.

Het is mogelijk om elke dag heerlijk en gezond te eten
Gelukkig is er tussen de fabrieksproducten in de supermarkt nog voldoende ‘echte’ voeding te vinden. Het is mogelijk om elke dag heerlijk en gezond te eten, zonder dat er ftalaten, bisulfiet, polycyclische aromatische koolwaterstoffen en transvetten op je bord belanden. Veel supermarktproducten zijn erg goed geproduceerd en veilig verpakt.

Daarom heb ik een unieke cursus over supermarktvoeding ontwikkelt!

Het belangrijkste doel van deze cursus: jou beter bewust maken van de risico’s van moderne voeding en je in staat stellen zelfstandig gezondere keuzes te maken. Als er meer kritische, goed geïnformeerde consumenten komen en de vraag naar goede voeding (en meer transparantie) stijgt, zullen supermarkten en levensmiddelenfabrikanten hier vanzelf gehoor aan geven. De meeste werknemers in de levensmiddelenindustrie zouden niets liever willen dan alleen maar geweldige, gezonde voeding leveren – als er maar een markt voor was. Door meer goede voeding te kopen, zorg jij ervoor dat er meer goede voeding in de schappen verschijnt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.