
Heb je wel eens laten onderzoeken of je galstenen hebt? Galstenen kunnen namelijk een aanzienlijke invloed hebben op refluxklachten.
Galstenen verstoren de galstroom, wat kan resulteren in gal die terugstroomt naar de maag en soms zelfs naar de slokdarm. Dit noemen we galreflux (ook wel biliaire reflux genoemd). Dit is anders dan de klassieke zure reflux (GERD), maar de symptomen kunnen overlappen, zoals een brandend gevoel, misselijkheid, oprispingen en soms zelfs pijn achter het borstbeen.
Heb je al last van reflux? Dan kunnen galstenen deze klachten verergeren of veranderen. Een belangrijk verschil is dat galreflux vaak niet goed reageert op maagzuurremmers en vaker voorkomt na problemen met de galblaas of een galblaasoperatie.
Wanneer je eerst zure reflux had en daarna galstenen ontwikkelde, is het mogelijk dat je nu met twee soorten reflux te maken hebt: de klassieke zuur-reflux én galreflux veroorzaakt door galstenen. Dit kan zorgen voor hevigere of andere klachten, wat je wellicht al hebt ervaren.
Na een galblaasverwijdering (cholecystectomie) kan de situatie per persoon verschillen. Bij sommige mensen verbeteren galrefluxklachten aanzienlijk, vooral als galstenen de boosdoener waren achter de verstoring van de galstroom. Voor anderen kan het echter tijdelijk onrustig worden, omdat gal na de operatie continu langzaam in de darm stroomt, zonder opslag in de galblaas.
Het goede nieuws is dat veel mensen na de operatie minder druk op het maag-darmstelsel ervaren, wat ook leidt tot een vermindering van refluxklachten. Het kan dan zelfs mogelijk zijn om geleidelijk te minderen met medicatie, zoals Pantoprazol – uiteraard altijd in overleg met je arts.
“Het is *maar* reflux... toch?” – Mijn zoektocht naar de verborgen rol van galstenen bij chronische refluxklachten
Ik kan me nog goed herinneren dat ik dacht: "Ach, het is vast weer mijn reflux." Ik leef er tenslotte al sinds 2008 mee. Het kwam en ging, soms lastig, maar meestal beheersbaar. Als orthomoleculair voedingscoach had ik mijn eigen aanpak: gezonde voeding, de juiste supplementen en zelfs acupunctuur. Alles leek steeds een beetje te helpen, maar nooit blijvend. Diezelfde klachten bleven terugkomen: de brandende pijn, het ongemak. Het voelde als een eindeloze cyclus. Ik werd moedeloos. Ik dacht: ik eet gezond, ik zorg goed voor mezelf, waarom blijft mijn lichaam dan zo reageren?
Wat ik totaal niet besefte, en eerlijk gezegd veel te laat ontdekte, was dat de echte oorzaak van mijn klachten al die tijd recht onder mijn neus lag. In december 2017 kreeg ik mijn eerste galblaasaanval. Ik wist toen nog niet dat ik galstenen had. Ik dacht simpelweg: "Het zal mijn reflux wel weer zijn." Daarnaast heb ik het syndroom van Tietze, dus wees ik de pijn daar ook deels aan toe. Toen, in begin 2019, ervaarde ik een tweede aanval, vlak na de diagnose van slokdarmkanker bij mijn zus. De angst sloeg toe en mijn huisarts bracht de galblaas als mogelijke oorzaak ter sprake. Tijdens een echo werd galblaasgruis vastgesteld. Maar daarna? Ik deed er niets mee. Telkens als de klachten zich opnieuw voordeden – aanvankelijk slechts twee keer per jaar – schreef ik ze af op mijn vertrouwde reflux.
De afgelopen maanden begon alles op zijn plek te vallen. Mijn refluxklachten werden niet alleen heviger, maar ook anders van aard. Uiteindelijk bood alleen dagelijks gebruik van Pantoprazol verlichting. Dat hielp enigszins, maar zelfs dan voelde mijn maag rauw, alsof er een schaafwond zat na een aanval. Licht verteerbaar eten werd een noodzaak. Toch bleef ik me relatief vitaal voelen – waarschijnlijk dankzij mijn bewuste leefstijl en gezonde voeding.
Galreflux: de vaak over het hoofd geziene boosdoener
Bij reflux denken de meeste mensen, zelfs artsen, meteen aan maagzuur. Maar wat veel mensen niet weten, is dat gal ook omhoog kan komen in de maag of zelfs de slokdarm, met name als de galblaas niet goed functioneert of galstenen en gruis de galstroom verstoren. Dit fenomeen heet galreflux. Het lijkt sterk op gewone reflux, met één groot verschil: galreflux reageert meestal niet op maagzuurremmers zoals Pantoprazol (bij mij toevallig wel – uitzonderingen bestaan).
In maart dit jaar ging het mis. De aanvallen volgden elkaar snel op, vooral na maaltijden. Ik vroeg me af: "Wat doen galstenen eigenlijk precies?" En toen kwam het inzicht: jarenlang had ik mijn klachten toegeschreven aan mijn 'vertrouwde' reflux. Maar in werkelijkheid speelde gal een onopgemerkte, maar grote rol in mijn klachten. Toen ik alles ging analyseren, vielen de puzzelstukjes ineens in elkaar.
De waardevolle lessen die ik leerde – en die jij hopelijk eerder kunt leren dan ik:
- Als je refluxklachten verergeren, veranderen of niet reageren op medicijnen, kijk dan verder dan alleen maagzuur.
- Vraag jezelf af of er ooit galstenen, galblaasgruis of onverklaarde buikklachten zijn geconstateerd die nooit grondig zijn onderzocht.
- Bespreek met je arts of specialist of galreflux een mogelijke oorzaak kan zijn. Een gastroscopie en een gesprek met een chirurg kunnen je verder helpen.
- Vertrouw op je gevoel. Als iets anders aanvoelt dan vroeger, is dat vaak een signaal dat er meer aan de hand is.
Ik sta nu op het punt om mijn galblaas te laten verwijderen. Voor het eerst in jaren voel ik hoop. Misschien wordt het rustiger in mijn lichaam. Misschien kan ik straks zonder Pantoprazol. Misschien ga ik mijn lichaam eindelijk begrijpen.
Als mijn verhaal jou helpt om sneller tot inzichten te komen, dan is mijn reis het meer dan waard geweest.
Hoe herken je galreflux? En wat kun je doen als je twijfelt?
Galreflux wordt vaak over het hoofd gezien omdat het zoveel lijkt op gewone refluxklachten. Toch zijn er subtiele verschillen en signalen die kunnen helpen om het te herkennen:
Mogelijke signalen van galreflux:
- Klachten die verergeren, zelfs met maagzuurremmers zoals Pantoprazol.
- Een brandend of schurend gevoel dat hoger zit of langer aanhoudt.
- Een bittere of galachtige smaak in de mond.
- Oprispingen zonder de typische zuurbranding van maagzuur.
- Klachten die erger worden na vet eten, stress of druk op de buik of ribben. De pijn kan uitstralen naar de borst of rug en gepaard gaan met koude rillingen van binnenuit.
- Aanvallen die niet direct gelinkt zijn aan voeding of houding.
- Nachtelijk zweten dat lijkt op opvliegers, maar toch net anders aanvoelt.
- Bij mij kwam het nachtzweten opzetten als ik op een van mijn zijden ging liggen.
Wat kun je doen als je dit herkent?
- Vraag je arts om verder onderzoek, zoals een gastroscopie, om galreflux vast te stellen.
- Kijk terug naar je medische geschiedenis: zijn er ooit galstenen of galblaasgruis vastgesteld?
- Zorg dat je klachten serieus genomen worden. Laat je niet afschepen met: *"Het is gewoon reflux,"* als jouw gevoel zegt dat er meer speelt.
- Werk samen met je arts aan een behandelplan. Dit kan bestaan uit: galblaasonderzoek, leefstijlaanpassingen of aangepaste medicatie.
En bovenal: blijf luisteren naar je lichaam. Jij kent je lichaam als geen ander. Soms duurt het jaren voordat alle puzzelstukjes samenkomen, maar vertrouw erop dat jouw gevoel een belangrijk kompas is.
Lees ook Voeding & supplementen advies bij galblaas verwijdering
#reflux, #galstenen, #biliairereflux #galblaasverwijdering #huisarts
Reactie plaatsen
Reacties