De mogelijke gevolgen van een gastric bypass

Gepubliceerd op 28 februari 2022 om 13:42

Bron: Yvonne van Stigt, master in de klinische Psycho Neuro Immunologie.  

Nu meer en meer bekende Nederlanders enthousiast vertellen over de door hen ondergane gastric bypass is het misschien een goed idee om eens iets te vertellen over de gevolgen van deze ingreep.

Laat ik vooropstellen dat ik mij goed kan voorstellen dat mensen uit wanhoop de beslissing nemen om zich te laten opereren. Het is niet niks als je steeds dikker wordt en al alles geprobeerd hebt om af te vallen.

Nee echt, het is onzin dat al deze mensen allemaal gewend zijn om zich vol te proppen met allerlei ongezonde lekkernijen. Er zijn ook mensen die echt alles gedaan hebben om van het overgewicht af te komen.

Bij vasten heb je overigens dezelfde resultaten

 

De voordelen van een gastric bypass zijn voor de medische wetenschap helder. Er worden kilo’s verloren, de bloedglucose normaliseert zich vrijwel meteen en allerlei welvaartsaandoeningen verdwijnen, in elk geval voor een aantal jaar.

Bij vasten heb je overigens dezelfde resultaten, alleen is dat veel moeilijker om vol te houden. Bij een gastric bypass zul je (zeker in het begin)geen trek hebben in eten, waardoor het afvallen makkelijker wordt.

Zoals het vaak wordt voorgesteld lijkt het een prima oplossing om gewicht te verliezen en weer gezond te worden.

 

Bij een gastric bypass wordt de hele spijsvertering ingrijpend veranderd

 

Toch is het niet alles goud wat er blinkt.

 

Als het goed is, krijg je bij de voorlichting over deze ingrijpende operatie ook te horen dat er risico’s aan kleven. Het is tenslotte een operatie, waarbij complicaties kunnen ontstaan.

 

Maar dat is niet het enige risico.

 

Bij een gastric bypass wordt de hele spijsvertering ingrijpend veranderd. En wanneer je de spijsvertering beïnvloedt, werkt dat door in je hele lichaam. Het begint al in de maag, deze heeft namelijk een belangrijke functie in de spijsvertering. Het maagzuur en de enzymen in de maag zorgen voor een belangrijk deel van het verteringsproces. Als je de maag verkleint wordt er ook minder maagzuur aangemaakt.

 

Wanneer je weinig blijft eten, zal dit misschien nog eens niet het grootste probleem zijn. Belangrijker is nog dat een belangrijk deel van de twaalfvingerige darm niet meer gebruikt wordt. Juist het gedeelte waar de spijsverteringsenzymen bij de voedselbrij komen, wordt gepasseerd. Hoe moet dan je voedsel verteerd worden, zodat je het kunt opnemen? In dat gedeelte van de darm worden ook veel nutriënten opgenomen.

 

Door deze ingrijpende verandering in de vertering, zal ook de samenstelling van de darmflora veranderen en daarmee de werking van het immuunsysteem. Onverteerde eiwitten komen in contact met immuuncellen in de darm. (Wat zomaar allerlei gevolgen kan hebben op de immuunfunctie.)De essentiële effecten van de galvloeistof op ons lichaam verdwijnen, maar ik vermoed dat er geen onderzoek gedaan is naar wat dit voor het systeem betekent.

 

Ik vraag me wel eens af hoe iemand op het idee gekomen is om zo’n operatie als oplossing te zien. Dat moet wel haast iemand zijn geweest die denkt dat het geen kwaad kan om juist dit stuk darm buiten spel te zetten. Iemand die het lichaam als een zak met onderdelen bekijkt, waar je makkelijk wat stukjes uit kan weghalen. Is het niet vreselijk arrogant om te denken dat wij na miljoenen jaren evolutie het ongelooflijk ingenieus ontworpen menselijk lichaam (waarin echt alles een functie heeft) ongestraft kunnen wijzigen?

 

Maar goed, wat kun je doen om de schade nog enigszins te beperken?

 

Als je weinig kunt eten is het nog belangrijker dat hetgeen je in je mond stopt ook vol zit met goede voedingsstoffen. Want een lichaam heeft nu eenmaal nutriënten nodig. En dan heb ik het niet alleen over koolhydraten, vetten en eiwitten. Dan heb ik het over micronutriënten zoals vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen.

 

Je zult begrijpen dat het halveren van de pizza, de magnum en het Bigmac menu daarom geen goede strategie is om gezond te worden.

 

Ik weet dat er geadviseerd wordt om een multivitaminenpreparaat te slikken, om tekorten te voorkomen. Maar… als de opname van nutriënten in de darm niet goed verloopt, heeft het dan wel zin om die vitaminen en mineralen te slikken?

 

Het zal in elk geval wel beter zijn dan geen extra nutriënten slikken, maar ik denk dat het niet voldoende is om gezond oud te worden.

 

Wat dan?

 

Tja, de operatie ongedaan maken zal wel niet meer lukken, dat is een vrijwel onomkeerbare ingreep. Toch is er wel een oplossing om in elk geval iets te doen om ernstige tekorten te voorkomen. Er bestaan supplementen in de vorm van zuigtabletten. Door deze tabletten langzaam op te zuigen, worden de nutriënten via het mondslijmvlies opgenomen. Daarmee passeer je het maag-darmkanaal.

 

Dat lijkt dan misschien een prima oplossing, maar hiermee kun je echt niet alle nadelen van een gastric bypass verhelpen. Ik zou over zo’n ingreep niet te lichtzinnig denken. We weten nog helemaal niets over de gevolgen van de operatie op de lange termijn. En aan de echte oorzaak van het overgewicht heb je met zo’n operatie niets veranderd.

 

Ik vind dat we moeten stoppen met de promotie van dit soort operaties en mensen echte hulp moeten bieden bij het tegengaan van overgewicht. Zolang we met het vingertje blijven wijzen en mensen een schuldgevoel blijven aanpraten, zullen wanhopige mensen deze mogelijkheid om snel van hun overgewicht af te komen met twee handen aangrijpen.

 

Yvonne van Stigt, master in de klinische Psycho Neuro Immunologie

The following two tabs change content below.

Contact