De gezondheidsvoordelen van olie/vetten

Gepubliceerd op 28 maart 2022 om 12:37

September 2019.

Vele oliën werken bevorderend voor je gezondheid, gezonden (verzadigde) vetten houd je slank, gezond en je hersens fris. Kortom oliën bevorderen je gezondheid mits de juiste olie gekocht wordt, waar let je op bij het kopen van een oliesoort?  

In mijn vakantie in Slovenië (2019) ontdekte ik de pompoenpitolie, je blijft leren en bijsturen als orthomoleculaire natuurvoedingsadviseur. Zo leerde ik ook weer iets over olijf olie en hennepolie en ontdekte een nieuwkomer in olie, Moringaolie.

 

"Dit alles zat me niet lekker"

 

Pompoenpitolie

Deze olie dankt zijn herkomst uit Slovenië. Ik dacht, ik ga er heen dus kan ik het daar kopen.... nou dat viel effe tegen. Ook over deze olie is natuurlijk veel om te doen. Oostenrijk die het claimt en dan heb je ook olie met meuk erin die ook verkocht wordt, deze staan veelal in de supermarkt. Het is dus weer opletten geblazen wat en waar je een olie koopt. Vergelijkbaar met de kokosolie, geldt trouwers eigenlijk voor alle olie soorten.

Hoe begon het!

Ik raakte aan de praat met een Sloveen die veel wiet producten verkocht  o.a. CBD- wiet/hennepzaad olie (zonder THC), zeep etc. Over de hennepolie raakte we aan de praat. Deze is namelijk prima in balans met de omega 3,6 en 9. Een van de betere olie die in goede balans is voor het lichaam.  Ik begon over pompoenpitolie daar vertelde hij me iets waar ik verward van raakte. De pompoenpitten werden eerst geroosterd dat gaf de zwarte kleur en sterke noten smaak. Huh dacht ik hoezo koud geperst? Naast hem stond een man met een eigen plantage van olijfbomen en pompoenen, hij bevestigde het. 

Dit alles zat me niet lekker. Ik heb contact gezocht (in mijn vakantie) met e-oil in Nederland, mede ook omdat op zijn site staat dat zijn pompoenpitolie uit Steiermark Slovenië komt. Deze plaats kon ik niet vinden dan kom ik in Oostenrijk uit. Misschien fout op zijn site.  Terwijl ik hem mailde schoot het nog even door mijn heen “straks is het een Sloveen die in Nederland woont” en ja hoor. Hij blijkt de eigenaar te zijn van e-Oil, hij verkoopt de pompoenpitolie de enige echte Sloveense pompoenpitolie uit Steiermark wat eens Slovenië toe behoorde. Kreeg van hem uitleg met geschiedenis.

 

"Je hebt 33 pompoenen (stajerica styria) nodig voor 1 liter olie (is 3,5 kilo pitten)"

 

In het kort de geschiedenis;

Ooit in 1600 begon men met Pompoenpitolie in Slovenië, Slovenië bestond toen al.  De Slovenen hebben ook de oudste pompoenpitten olie productie die er is. Later begonnen ze datums te vermelden wat vast is gelegd en ook bevestigd is in 1735 en op papier in 1750, wat ook op de  flesjes van e-oil  wordt vermeld.

Stajerska international staat ook  op de flessen Stajersko-Prekmursko Bucno olie. Deze  pompoenpitolie is beschermd BGA BOB zij hebben alle certificering.

Stajersko Steiermark is altijd Sloveens geweest ook Karinthië. Steiermark Noord  is nu door verkregen aan Oostenrijk. Het zuiden en Oosten van Stajersko is nog steeds Slovenië daar waar het ooit begon. Dit soort pompoenolie staan niet bij een bijv. een Aldi, mogelijk worden deze pitten uit Oekraïne gehaald of elders, dan krijg je er Tsjernobyl gratis bij of uit China en pressen het vervolgens in Oostenrijk.

De originele pompoenpitten worden handmatig  tot olie vervaardigd in Stajerska-Prekmurje.  Steiermark-prekmuje ligt aan de zonnige kant van de Alpen en dat is nodig steeds Slovenië.

Oostenrijk is door de rechter veroordeeld en berecht vanwege het claimen van de pompoenpitolie wat niet mocht omdat het de provincie Steiermark in Slovenië toebehoort. De  originele pompoenpitolie komt uit Slovenië komt en niet uit Oostenrijk.

Hoeveel pompoenpitten zijn er nodig?

Goede duurzame olie is niet goedkoop, we staan er ook niet bij stil welk proces het door moet gaan om uit pitten en of olijven olie te krijgen. En daar hangt een prijskaartje aan.

Je hebt 33 pompoenen (stajerica styria) nodig voor 1 liter olie (is 3,5 kilo pitten) en deze pitten zij zo goed als zwart heel donker groen. Om te produceren is veel tijd voor nodig. Dus als de Slovenen en Oostenrijkse 100 pompoenen hebben hoe komt Oostenrijk aan zoveel echte Pompoenpitolie!!?? Ook hierom heeft Slovenië,  Oostenrijk aangegeven bij de internationale rechtsorde. De vraag is hoe komt Oostenrijk aan zoveel olie terwijl dit eigenlijk niet kan, een heel jaar door olie leveren, op is namelijk op, het is seizoen verbonden, dit zegt genoeg.

In Slovenië heb je genoeg die de oliën produceren, alleen zijn er maar paar die het mogen vullen. Die olie word gebruikt voor vele doeleinden er komt heel wat bij kijken om het te produceren want de hoogste graad olie is niet zomaar een olie. Slovenië is ook een land waar bijna geen prostaat kanker voorkomt omdat de Slovenen dit al ruim 300 jaar nuttigen als enige op dit hoogwaardige niveau. De Sloveense olie word handmatig geoogst en ook handmatig verwerkt (dus geen Oostenrijk taferelen pitten uit China of Oekraïne) en geperst in Steiermarken. Sloveense olie wordt ook niet verkocht bij Hofer/Aldi of Lidl of bijvoorbeeld hier in Nederland AH.

En niet iedereen mag zo maar BGA-BOB olie vullen of vervaardigen dat zijn er maar paar in Slovenië. Gea, dat is een van oorsprong olie uit Kroatische.

Certificaat keurmerk logo

Waar herken je goede pompoenpitolie aan?

De beste duurzame en  hoogwaardige olie is zwart en kleurt groen/rood bij in het licht houden. Voor de betere pompoenpitolie  e-oil.

Dat bga-bob gebeuren herken ik zelf van de Doterra olie, niet iedereen kan zijn olie als therapeutische essentiële olie verkopen. Doterra  heeft het CPTG keurmerk. CPTG is de afkorting voor Certified Pure Therapeutic Grade. In het Nederlands betekent dit essentiële olie die gecertificeerd en puur is met therapeutische graad. 

Echter zit er altijd wel een hogere prijskaartje aan. Dit zegt zeker iets over de kwaliteit van een olie. Voordeel ervan is dat je er minder van nodig hebt, ‘less is more’. Als men zelf logisch nadenkt, goedkoop kan eigenlijk niet als je weet wat voor een proces het door moet gaan. Dus bij goedkoop kun je je afvragen wat voor meuk ze er extra bij doen.


Olijf olie

Toen ontdekte ik in Piran (Slovenië) een winkeltje "Gourmistra" die pure olijf olie verkocht van het merk Morgan. Staat in de top 4 van de beste ter wereld. Nou dat proefde we. Maar wat hij zei vond ik wel interessant, hij zei; je hebt biologische olie maar je hebt nog een graad erboven biologisch extra organic, daar viel deze Morgan Olijfolie onder. Ook gecertificeerd.” Dat wist ik niet dat er ook nog graden bestond in de biologische wereld. En zijn ze door de olijf olie heen, jammer dan moet er gewacht worden tot de volgende oogst in september, op is dus echt op en wachten tot moeder natuur nieuwe aanreikt.

Bakken in olijfolie.

Ik vroeg of je met deze duurzame olijfolie mag bakken, het leek wel of hij water zag branden. Hij benadrukte ook dat alleen met de goedkopere olijf gebakken kan worden, waarom? omdat deze minder voedzaam is. De voedingstoffen zijn gering, als je ermee bakt verlies je altijd voedingsstoffen dat is met de goedkopere soort niet erg. Bak liever niet met de gecertificeerde olijfolie, deze voedingsstoffen zijn zeer hoog en bewaard gebleven door de juist verwerking. Door het bakken verliest het zijn heelzame kracht om de gezondheid te bevorderen en dat is wat we nu net niet willen.  Alleen koudgeperste olien behoudt zijn vitames en biologische stoffen.  En ja ook aan de middelandse zee gebruiken ze de duurzame olijf olie veelal over koude gerechten. 


Site van Goede Griekseolijfolie

Lees meer over olijfolie op mijn blog 'leef langer met Olijf olie'.

Certificaat  keurmerk logo


Hennepolie

Koop gecertificeerde hennep olie (niet te koop in de supermarkten). Hennepzaadolie wordt door velen gebruikt vanwege de gezondheidsvoordelen en omdat het de algehele gezondheid zou bevorderen. De hennepolie is ontzettend rijk aan onder andere de vetten Omega 3, 6 en 9  die een groot gezondheidsvoordeel kunnen bieden. Hennepzaad is rijk aan essentiële vetzuren en gammalinoleenzuur. Deze vetzuren kunnen o.a. goed zijn voor;

  • de huid
  • het geheugen
  • gewrichten
  • hart- en bloedvaten

Verder hebben sommige vetzuren een ontstekingsremmende en hormoon regulerende werking.

Hierdoor kan aangenomen worden dat hennepzaadolie geneest in sommige situaties. Een persoon die hier veel onderzoek naar heeft gedaan is de persoon Brian Peskin. Hij ontdekte dat de verhouding Omega vetten die zich in hennepolie bevindt, de meest ideale verhouding is voor de mens. Dit kan de genezende werking verklaren. De Harvard universiteit, de Complutense universiteit en diverse andere academische studies hebben onderzoek gedaan naar de kanker genezende eigenschappen van hennep. Volgens een wetenschappelijk artikel in de British Journal of Pharmacology uit 2006 kan hennepolie een veelbelovend medicijn tegen kanker zijn. Hennepzaad geldt in China als geneesmiddel tegen malaria, reuma en vele andere ziekten.

 

"De zaden van hennep bevatten veel vezels, die goed zijn voor een gezonde spijsvertering."

 

Vitaminen en mineralen in Hennepzaad

Hennepzaad bevat uitzonderlijk veel vitamine B1, B2, B3, B6, C en E. Vitamine B zorgt voor een optimale energiehuishouding. Vitamine E reguleert de stofwisseling in cellen en beschermt de bloedbaan, cellen, celwand en het weefsel. Vitamine C werkt als antioxidant (beschermt het lichaam tegen schadelijke stoffen) en verbetert de opname van ijzer, de weerstand en de vorming van bindweefsel.

Verder bevat het ook nog calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium, kalium, koper en zink. Mineralen zijn belangrijk voor de algehele gezondheid. Ze zorgen voor een normale groei en ontwikkeling en spelen een belangrijke rol in de energiehuishouding.

Eiwitten: essentiële aminozuren en enzymen

Hennepzaad bevat essentiële aminozuren en enzymen, zoals globuline en lecithine. Globuline (alfa, bèta en gamma globuline) helpt onder andere het immuunsysteem te versterken en helpt beschadigd weefsel voor nieuw weefsel te vervangen. Lecithine zorgt onder andere voor een goede leverfunctie.

Eiwitten zijn verder nodig voor

  • het in balans houden van de bloedsuikerspiegel 
  • het uithoudingsvermogen en voor de spieropbouw. 

Essentiële aminozuren spelen een belangrijke rol in de stofwisseling en stimuleren hierdoor bijvoorbeeld het gelukshormoon serotonine.

Vezels in Hennepzaadolie

De zaden van hennep bevatten veel vezels, die goed zijn voor een gezonde spijsvertering. Bovendien geven vezels een verzadigd gevoel, waardoor je na een maaltijd niet snel naar (ongezonde) tussendoortjes zal grijpen.

Gebruik van Hennepolie

Het product bezit dus wel degelijk een flink aantal cruciale eigenschappen, die ervoor zorgen dat de gezondheid van mens en dier bevordert wordt. Het wordt aanbevolen om dagelijks 1 tot 2 eetlepels bio-hennepolie te nuttigen. De olie past goed bij: pasta, salade, brood, soep, pizza, yoghurt, vruchtendranken, rijst, dressing en kaas. Zo is het mogelijk om de hennepolie in vrijwel elk gerecht te kunnen verwerken voor uzelf of het gezin. Ook wordt hennepolie gebruikt voor de huid. Het smeren van hennepzaadolie op de huid zorgt ervoor dat de vetzuren de huid hydrateren en zo blijft de huid gezond en vitaal. Hennepzaadolie wordt daarom niet alleen gebruikt om te eten, maar ook voor geneeskunde en cosmetica producten. Je kan er alleen niet mee bakken. Online te bestellen bij e-Oil   of bij  bio voor jou

Ontdekt meer over de geneeskracht van Hennepolie klik hier


Ontdekking van 'Moringaolie.

Moringaolie

Nu we toch in de olie zijn. Bij thuiskomst van onze vakantie stond jouwbox voor mij klaar. Jouwbox is een box vol natuurproducten die je voor een voordelige prijs kunt uitproberen. Zo zat er voor mij een nieuw soort olie in, Moringa olie.

De Moringa boom is over de gehele wereld al honderden jaren bekend om zijn genezende werking en wel onder verschillende namen zoals: Kenor, Kalor, Peperwortelboom, Mierikswortelboom, Behenboom, Sigru, Malunggay. Hij komt voor in Afrika maar ook in Europa en Azië. De botanische naam is: ‘Moringa Oleifera’. Alle delen van de boom kunnen worden gebruikt. Zoals: de bladeren, peulen, het hout van de schors, de zaden en als olie gemaakt uit de zaden. Hierdoor heeft de olie een ongewoon hoog aandeel van benzoëzuur. Zijn witte geurende bloemen en de bladeren kunnen rauw of gekookt verwerkt worden in salade, groenten of als thee worden genuttigd. In Ayurveda, is deze boom al duizenden jaren bekend en beroemd en behoort tot de belangrijkste opbouw- en versterkende middelen. Zijn peulen gelijkende eetbare vruchten zien er uit als lange groene bonen ("Sign" of in moderne termen "drumsticks") en bevatten erwt-achtige zaden waaruit je een prachtige plantaardige olie kan persen.

De olie is rijk aan onverzadigde vetzuren en het waardevolle beheenzuur en heeft een zeer lage ranzigheid. Dat wil zeggen, de Moringa olie blijft ook bij hoge omgevingstemperaturen jarenlang stabiel en wordt niet ranzig.

Een andere verklaring, waarom men de Moringa boom ook wel "wonder boom" noemt, komt door de water zuiverende kracht van de Moringa zaden. 0,2 gr. van de gemalen zaden is voldoende om 1 liter vervuild water in drinkwaterkwaliteit te reinigen. Het heeft de eigenschap om zich met de zwevende deeltjes in het water te verbinden. In dit proces, worden de bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers meteen ingebonden en gedood.

Cosmetische toepassing: Door zijn geurstof fixerende eigenschap en zijn hoge stabiliteit ideaal voor lichaam- en massage oliën, crèmes en lotions en als fixeerolie voor etherische oliën. Maar ook ideaal om met andere bederfelijke plantaardige oliën te mengen om stabiliteit te verhogen.
Hoofdbestanddelen: Oliezuur ca. 75%, Stearinezuur ca. 4%, Beheenzuur ca. 5,5% en palmitinezuur ca. 6%

Moringa is er ook in capsules of poedervorm. Door het pulver van gedroogde bladeren van de Moringaboom is het te gebruiken als een natuurlijke multivitaminen. Een multivitaminen maar dan op puur natuurlijke basis. Geen bewerkingen of toevoegingen van hulpstoffen maar enkel en alleen Moringa. De hulpstoffen zijn ook niet nodig omdat Moringa van zichzelf bomvol voedingsstoffen zit. Iets dat al honderden jaren bekend is en inmiddels ook onderzocht en erkent. Hoe mooi is dat voor een voedingsconsult Lees meer . 

Moringa producten zijn te verkrijgen o.a. bij: Moringasfinest  en bij een groene wereld

Suppletie multi Moringa tabletten of capsule, overige Moringa producten kijk hier.


Wat mag je onthouden!

👉🏻 Er veel zaden/vruchten/olijven nodig om een liter duurzame olie te krijgen, veel gaat nog handmatig.

👉🏻Er zijn helaas weinig zuivere merken wat de pompoenpitolie.

👉🏻Pompoenpitolie goed voor mannen 😉 ivm de prostaat, maar zeker ook voor vrouwen gezond.

👉🏻De betere pompoenpit, wiet/ hennep of olijf olie vind je (nog) niet in de supermarkt.

👉🏻Let op de kleur het certificaat en de plaatst van pompoenpitolie steiermarkt slovenie.

👉🏻Ook de betere hennep olie is o.a. bij e-oil te koop.

👉🏻Koop andere soorten oliën daarom liever bij een eko/natuur winkel.

👉🏻Koop olie altijd in een bruine fles, olijf olie kan ook in blik zitten.

👉🏻Goedkoop is hierin echt duurkoop als het om de heelzame werking gaat.

👉🏻Goede olie is duurzaam, less is more.
👉🏻Voor in de bakken of braden dan is de mindere kwaliteit olijf olie geschikte.


 

Voorbeeld Certificaten

Op deze foto zie je 2 certificaten op het blik. Deze Griekse olijf olie heeft een award gewonnen. Hij mist echte het bio keurmerk. Wil niet zeggen dat deze dan niet goed is, maar een betere onder de niet biologische olijf olie. Echter als je op dit merk google vind je wel soort gelijk met het bio keurmerk, of deze hetzelfde betreft..... 

 

Al deze benoemde oliën zijn dus NIET om in in te bakken, in welke olie-vetten kan dat wel gezond in gebaken worden, kijk hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.