Aandacht voor magnesium, welke soort kies je nu?

Gepubliceerd op 20 januari 2025 om 13:08

Webinar over magnesium september 2018. Docent Margo Peinemann Orthomonoleculaire kPNI,  in memoriam ..

Ik geef eerlijk toe: vóór september 2018 wist ik maar weinig over de soorten en het gebruik van magnesium. Dat veranderde toen ik de webinar van de Natura Foundation mocht volgen, gegeven door docent Margo Peinemann. 

Veel mensen realiseren zich niet dat het innemen van magnesium niet zonder meer kan worden gedaan onder het motto "magnesium is magnesium".

 

Wanneer men dit onzorgvuldig doet, kan dat tot teleurstellingen leiden. Het gebruik van magnesium als supplement vereist extra aandacht en kennis. Dit wordt uitgebreid behandeld in een webinar. Het is cruciaal dat men bij het adviseren van supplementen onder andere weet welke vorm van magnesium men aanbeveelt. Magnesiumcitraat of -malaat, bijvoorbeeld, is niet geschikt voor individuen die veel stress ervaren, waarbij de NMDA-receptor constant geactiveerd is en er onvoldoende magnesium beschikbaar is om het lichaam weer in een ontspanningsmodus te brengen. Magnesium speelt namelijk een essentiële rol in het ontspannen van spieren, wat wij als ontspanning ervaren. Alle vormen van magnesium hebben deze functie, mits de verbinding het mineraal zodanig aanbiedt dat het door het lichaam opneembaar en bruikbaar is.

Wellicht herinnert u zich de reclame over een 'cup a soup', bedoeld om rond 16:00 uur een energieboost te geven. Het wordt echter sterk afgeraden dergelijke producten te consumeren vanwege het hoge gehalte aan glutamaten (E621-625). Hoewel deze stoffen de receptoren in het lichaam activeren, rijst de vraag of deze vervolgens weer in de ruststand kunnen terugkeren. Dit proces kan alleen plaatsvinden wanneer er voldoende magnesium in het lichaam aanwezig is. Personen met een hoge mate van stress of chronische stress hebben vaak een tekort aan magnesium, waardoor hun receptoren voortdurend geactiveerd blijven.

Magnesium is essentieel voor het functioneren van spieren en het hart, dat zelf een spier is. Voor het transport van magnesium is onder andere taurine noodzakelijk. Zonder taurine wordt het transport van magnesium belemmerd. Samen dragen magnesium en taurine bij aan een optimale mineraalbalans. Daarnaast is taurine een krachtige antioxidant, in het bijzonder voor de ontwikkeling van bloedvaten. Om die reden speelt taurine ook een belangrijke rol in het ondersteunen van de hartfunctie.

Wanneer het lichaam een tekort aan magnesium heeft, kunnen de NMBA-receptoren niet langer in een inactieve toestand worden gebracht. Dit leidt tot een overmatige activiteit van deze receptoren, wat onder andere kan resulteren in een verstoord slaappatroon.

Wat zijn de belangrijke functie van magnesium en hoe weet je of iemand magnesium te kort heeft?

 

Een magnesiumtekort resulteert onvermijdelijk in een tekort aan energie. Het leidt tot een verminderde productie van GABA en een overmaat aan glutamaat. Magnesium werkt nauw samen met calcium. Wanneer de magnesiumvoorziening niet optimaal functioneert, neemt de calciumtoevoer in het lichaam toe. Zodra voldoende calcium aanwezig is, dient de magnesiumbalans hersteld te worden.

Het aanspannen van spieren wordt geregeld door calcium, terwijl ontspanning van spieren afhankelijk is van magnesium. Bij een tekort aan magnesium blijft de calciumtoevoer onverminderd actief, wat kan leiden tot nadelige gevolgen voor het lichaam, zoals bijvoorbeeld aderverkalking.

 

Hoe vul ik magnesium aan? 

 

De beste manier is via je voeding, check de afbeelding. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van persoon tot persoon. Ben je actief? Dan heb je meer nodig dan iemand die minder actief is.

Maar helaas, onze voeding wordt steeds armer door de uitputting van de aarde. En ook onze leefstijl slurpt magnesium weg. Je zit dus sneller met een tekort dan met een overschot. Dan kom je uit bij magnesiumsupplementen, maar ja, welke vorm kies je? Daar zit ’t hem in!

 

 


Welke magnesium kies je nu?

Oke, eerst even over de opneembare vorm, oftewel de natuurlijke (organische) vorm. De synthetische (anorganische) vorm kun je beter laten liggen – check de afbeelding. Die herkent je lichaam namelijk niet, en eindigt gewoon regelrecht in de wc. Lekker zonde, want je lijf kan er niks mee. Wil je hier meer over weten? Check deze link.

 


Magnesium kan nooit in zijn pure vorm worden ingenomen, aangezien dit ook in de natuur niet voorkomt. Het moet altijd gebonden zijn aan een geschikte verbinding. Groenten en fruit zijn op een unieke wijze samengesteld en bevatten een perfecte balans van verbindingen. Deze natuurlijke samenstelling wordt door onze darmen optimaal herkend en opgenomen, waardoor deze stoffen zonder problemen worden geïmporteerd en verdeeld binnen het lichaam. Dit natuurlijke mechanisme is ingenieus ontworpen en draagt bij aan een efficiënte opname en verdeling van voedingsstoffen. Goede magnesiumverbindingen, zoals magnesiumbisglycinaat, bieden een effectieve opname. Daarnaast is het essentieel dat magnesium wordt gecombineerd met een cofactor, zoals vitamine B6. Echter, bij vitamine B6 is voorzichtigheid geboden vanwege de mogelijkheid van stapeling in het lichaam. De veilige vorm van inname is pyridoxaal-5-fosfaat (P5P). Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met eventuele natuurlijke verstoringen van lichaamsprocessen. Meer informatie over dit onderwerp, inclusief wat reguliere deskundigen vaak niet bespreken, is beschikbaar via deze link.

 

Een tekort aan magnesium kan ontstaan door factoren zoals stress of een ongezond voedingspatroon.

In dat geval kun je kiezen voor magnesiumbisglycinaat of magnesiumtauraat.

Magnesiumtauraat, afkomstig van het merk Vitakruid, is een magnesiumverbinding gebonden aan taurine, een aminozuurachtige stof. Het wordt aangeraden om deze soorten magnesium ongeveer 30 tot 45 minuten voor het slapengaan in te nemen voor een optimaal effect.

Magnesiumcitraat en magnesiummalaat worden daarentegen minder geschikt geacht voor mensen met stress. Deze verbindingen kunnen receptoren actief houden, wat het ontspanningsproces kan verstoren. Voor sporters zijn beide varianten echter een goede keuze, omdat de spieren na inspanning ontspannen kunnen worden met bijvoorbeeld magnesiumbisglycinaat. Deze specifieke magnesiumverbindingen bieden naast spierontspanning nog unieke eigenschappen die afhankelijk van jouw situatie nuttig kunnen zijn.

Magnesiummalaat is, net als andere vormen van magnesium, essentieel voor spierontspanning en de aanmaak van ATP (energie). Magnesiumcitraat en magnesiummalaat hebben vergelijkbare eigenschappen, maar met een klein verschil: appelzuur (malaat) helpt effectief bij het afvoeren van H+, wat het een iets meer ontzurende werking geeft. Dit maakt magnesiummalaat bijzonder geschikt voor sporters en mensen met fibromyalgie.


 Voor actieve sporters Magnesiumcitaat

 

Je snapt vast dat elke fabrikant z’n eigen soort magnesiumverbinding gebruikt, en dat is helemaal oké. Het belangrijkste is dat je lichaam die verbinding herkent. Citraat, malaat, bisglycinaat en glycerofosfaat? Helemaal top. Maar verbindingen zoals -oxide, -aspartaat en andere anorganische vormen? Die kun je beter laten liggen.

En ja, kies voor een goeie, duurzame magnesium. Merken zoals Vitakruid, Vitaminfit, Perfect Health, Lamberts, Bonusan en Weleda zijn aanrader. Kost wat meer dan een C-merk, maar het spoelt tenminste niet meteen door het toilet samen met je drol. Plus, je hebt er vaak minder van nodig per dag. Win-win, toch?

 

LET OP: Heb je serieuze nierproblemen? Zorg dan dat je even overlegt met een (complementaire) (huis)arts voordat je aan magnesium of andere mineralen begint. Better safe than sorry!

 

#magnesium, #receptor, #glutamaten #taurine

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.