Ik heb er geen herinnering meer aan 🤯

Gepubliceerd op 2 juni 2022 om 22:17

Wanneer komt Wolter thuis, vroeg mijn moeder mij. Mijn vader is in 2016 overleden, aan de gevolgen van alzheimer. 

"in die tijd moest je alleen bijvoorbeeld niets aan je nieren krijgen een dialyse apparaat was er niet"

Waarom zijn onderzoekers aan het onderzoeken om de oorzaak van dementie op te speuren? Waarom neemt het zo toe? Wordt leefstijl ook meegenomen in het onderzoek en gaat men wel ver genoeg terug in de geschiedenis en de leefstijl van toen en van nu? Maar ligt de oorzaak niet logischerwijs dichter bij huis dan we denken? 

Zowel mijn vader als nu mijn moeder kregen te maken met een vorm van dementie. Zij zijn van de vooroorlogse generatie beiden geboren in 1933. De meeste van deze generatie (20 ste eeuw geboren voor 1952) bereiken een hoge leeftijd maar veelal met gebreken, 1 daarvan is dementie. Dementie wordt ook wel diabetes type 3 genoemd. Mijn grootouders daarintegen behaalde ook een hoge leeftijd allemaal zonder gebreken, in die tijd moest je alleen bijvoorbeeld niets aan je nieren krijgen een dialyse apparaat was er niet, mijn opa stierf toentertijd aan de gevolgenen van niervergiftiging, ik heb hem nooit gekend. Hier is anno nu gelukkig iets aan te doen, maar is er iets te doen aan Alzheimer, maar nog belangrijke misschien, kan je het voorkomen? 

Bij de verzadigde vetten ging het mis in de jaren 60 van de vorige eeuw. Door een foutief onderzoek gingen we meer (snelle) koolhydraten eten. Hierdoor wordt de alvleesklier en lever verstoord. Overmatig veel snelle koolhydraten eten overbelast de lever en verstoort de productie van galzouten. Door slechte vertering  vermindert ook de opname van de oplosbare vitamine A,E,D en K. Storing in het vetverwerkingssysteem leiden tot een plakkerige, vaak licht gekleurde, gelige ontlasting

Bij overmatig suiker consumptie snelle koolhydraten (transvet), gaat het lichaam overbodige brandstof opslaan. Daarnaast leiden suikerverslaving en zoete tussendoortjes tot zink tekorten, waardoor de insuline stijgt. Bij constante vraag naar insuline door het gebruik van veel en vooral snelle koolhydraten ontstaat de hormonale stoornis hyperinsulinemie (het ontbrekende stofje in de hersenen). Hyperinsulinemie is in verband gebracht met alzheimer. Suiker laat je hersenen 🧠 krimpen hoe 🧐? Klik hier.

Homocysteïne is ook in verband gebracht met alzheimer. Uit onderzoek (okt. 2010) onder Finse ouderen door het Aging Research Center in Stockholm laat zien dat een verhoogde serumwaarde van homocysteïne de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer vergroot. Een hogere holo-TC waarde bleek die kans juist te verkleinen. Onderzoek neurology PDF.

Stukje uit een artikel van natuurdiëtisten: "In 2002 berichtte de American Journal of Clinical Nutrition dat bij ouderen het functioneren van de hersenen deels afhankelijk is van de concentraties foliumzuur, vitamine B12 en homocysteïne in het bloed. De homocysteïnespiegel kan volgens onderzoeker Duthie tot wel 8% van de verschillende in cognitieve prestatie verklaren." 

Wat is homocysteïne? Lees het hier. Welke voeding verlaagt de homocysteïne en welke niet, lees het hier. Je bloed laten testen op homocysteïne, klik hier.

Door mijn opleiding kwam ik er logische wijze achter, doordat men minder vet (belangrijke bron voor je hersenen) in de jaren zestig is gaan eten er hierdoor in de 21ste eeuw meer mensen met dementie zijn. Mijn vader is geboren in 1933, hij overleed op 83 jarige leeftijd aan de gevolgen van Alzheimer. Mijn moeder ook uit 1933, kamp nu (juni 2022) met dementie. Mijn grootouders die voor 1930 zijn geboren hebben hier minder tot geen last van ondervonden. 

 

De Fytonutriënt kaempferol, die vooral voorkomt in andijvie, boerenkool, spruiten, prei, uien, bosvruchten en citrus, helpt de toxische werking van de plaques te remmen.

 

Voor vet werden we bang gemaakt, hierdoor zijn we vet gaan vervangen door meer snelle koolhydraten te gaan eten (suiker laat je hersens krimpen), 1 en 1 = 2, zou ik zeggen, in mijn beleving een logische verband met een ziekte als Alzheimer. Vandaag de dag worden onze hersenen aan meer situatie blootgesteld, waar ons oerlichaam niet op berekend is. Denk hierbij aan het les geven via de laptops, onze ogen zijn hier niet op ingesteld om zo lang achter het scherm te zitten, het onderwijs waar de lat veel te hoog ligt en dit begint al in groep 1. Niet voor niets slaan oogartsen alarm, kinderen gaan steeds slechter zien door turen naar het scherm. Het onnatuurlijk levenspatroon begint vroeg of laat zijn tol te eisen. 

De ziekte van Alzheimer is een degeneratieve aandoening van de hersenen, waarbij de patiënt soms snel dementeert. Geheugenstoornissen doen zich voor, in eerste instantie vooral in het kortetermijngeheugen. In een later stadium is ook sprake van gedragsstoornissen. Uiteindelijk sterven de zenuwcellen in de hersenen af 😱.

Een van de kenmerken van de ziekte van Alzheimer is de opeenhoping van beta-amyloide plaques tussen de zenuwcellen in de hersenen. Amyloide zijn eiwitten die het lichaam aanmaakt. In gezonde hersenen vindt afbraak en verwijdering van deze eiwitten plaats. Het eiwit beta-amyloide is 42 aminozuren lang en daarmee een ongebruikelijke versie: normaliter is sprake van slechts veertig aminozuren. In de hersenen van een alzheimerpatiënt stapelt dit zich op tot stevige, onoplosbare plaques. Daardoor ontstaan ontstekingsreacties. Het enzym dat dit eiwit afbreekt, het insuline degrading enzym, breekt ook insuline af. Bij het gebruik van suikers en (on)geraffineerde koolhydraten wordt veel insuline gevormd. Het insuline degrading enzym is dan hard nodig om de insuline op te ruimen en krijg dan niet de kans de bèta-amyloïde af te breken.

            

De Fytonutriënt kaempferol, die vooral voorkomt in andijvie, boerenkool, spruiten, prei, uien, bosvruchten en citrus, helpt de toxische werking van de plaques (vaatvernauwing) te remmen.

Het omega-3-vetzuur DHA zorgt voor een verlaging van het enzym preseniline. Dit enzym zorgt voor de omzetting van proteinen in beta-amyloide. Het gevolg van het onverzadigde vetzuur DHA is dat er minder aanmaak is van de beta-amyloide in de hersenen.

Bij alzheimerpatiënten blijkt sprake te zijn van een tekort aan de neurotransmitter dopamine. Eiwitten en onverzadigde vetzuren spelen hierbij een belangrijke rol.  

Er is een gebrek aan de mineralen koper, ijzer en magnesium en aan de vitaminen B2, B3, B6, B12 en C, die nodig zijn voor de omzetting van de aminozuren in dopamine.

Bij de ziekte van Alzheimer komt een hoog homocysteinegehalte naar voren, wat duidt op een tekort aan de vitaminen B6, B11 en B12

Het kwik uit amalgaamvullingen kan de ziekte van Alzheimer uit lokken, want bindt de mineralen selenium en zwavel. Het ver breekt de zwavelverbindingen, die onder meer in het darmslijm vlies voorkomen. Daardoor gaat de kwaliteit van het darmslijmvlies achteruit. Hetzelfde geldt voor aluminium.

70% van alle dementerende mensen heeft Alzheimer. De achteruitgang is te vertragen, maar preventie heeft uiteraard de voorkeur. De bestaande geneesmiddelen bestrijden de symptomen; de cholinesteraseremmers krikken namelijk de zenuwoverdracht in de hersenen op. Ze zorgen echter niet voor het minimaliseren van de plaquesvorming of een vermindering van de afgifte van de gifstoffen door deze plaques.

 

  "Voeding, de meeste mensen, zijn vaak gebaad bij ontstekingsremmende voeding" .

 

De vraag is kunnen we Alzheimer voorkomen? Mogelijk grotendeels zeker uit voeding en er een zo natuurlijk mogelijke leefwijze op nahouden, al zal dit laatste in deze 21ste eeuw niet meevallen.  De vraag blijft dan, in hoeverre je mee wilt wandelen hierin. 

Eenmaal Alzheimer hoe dan?   Een natuurlijke leefpatroon kan mogelijk de ziekte vertragen door de voeding aan te passen en met suppletie. 

Steeds vaker lijken dieren, met name katten te lijden aan dementie. Lees het verhaal van de poes pollewop
Homeopathie ondersteund mens en dier op universele wijze.  Is er een homeopathisch middel voor dier en mens om dementie te ondersteunen? Bij de wet mogen we voor personen niet meer online informeren waarvoor het middel mogelijk kan bijdragen, dus houden we het voor nu bij onze dieren. 

In de klassieke homeopathie is de causa (aanleiding/oorzaak) voor een bepaalde aandoening belangrijk om te weten. Je kunt dan nog beter het meest passende homeopathische middel voor het dier vinden. 

Bijvoorbeeld het middel VSM Stramonium D30.  Het middel staat omschreven als "de totale kracht van dit middel lijkt zich te concentreren op de hersenen".  Het middel heeft veel herkenningspunten wat o.a. aansluit bij dementie, delier, Parkinson en overige psychologische aandoeningen. 

Pollewop kreeg het middel Lycopodium n.a.l van  haar casus voorgeschreven.. Anders dan regulier is een causa zeer belangrijk voor een homeopaat om tot een juiste diagnose en middel te komen. Homeopathie is geschikt voor alle planten, dieren en mensen, maar niet ieder dier, plant en mens is geschikt voor homeopathie. dit geldt voor alle complentaire geneeskunde maar ook voor de reguliere geneeskunde. 

Ook voor dieren geldt, koop geen voeding waar elke vorm van suiker in is verwerkt. Koop het liefst biologisch voer en let bij hardvoer op de granen, het vleesproduct moet als eerste bij de ingrediënten staan. neem voeding het liefst graanvrij. Het voer is misschien dan duurde, maar de rit naar een dierenarts kost je vele en vele malen meer. 

 

Voeding, de meeste mensen, zijn vaak gebaad bij ontstekingsremmende voeding .

EIWITSOORT 

Haring, makreel, sardienen, tonijn, zalm, heilbot, schol,

Kalkoen, kip, wild, rundvlees,  Kippenlever, runderlever, Eieren

Taugé, peultjes, sperziebonen, doperwten. kikkererwten, linzen, kidneybonen, rauwe Walnoten, pecannoot, hazelnoten, paranoten, macadamia's, cashewnoten

Pijnboompitten, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaadPaddenstoelen.

KOOLHYDRATEN

Al het fruit, vooral (zwarte) bessen, frambozen, bramen, aardbeien, druiven met pit, grapefruit, vijgen,

Alle groenten, vooral spruitjes, prei, boerenkool, andijvie, bieten, witlof, avocado, broccoli, broccolikiemen, alfalfa, asperges, (rauwe) knoflook, (rauwe) uien, avocado, zeekraal, ZeewierKurkuma, tijm, oregano, gember, peper, kaneel, saffraan, kruid nagel, nootmuskaat, rozemarijn, salie, koriander, munt, bieslook, Haver, gierst.

VETTEN

Extra vierge olijfolie, kokosolie, amandelolie, tarwekiemolie, grasroomboter ongezouten, walnotenolie

WAT BEPERKEN OF VERMIJDEN?

Beperken van koffie, liefst bonen koffie tot een minimaal van 3- maximaal 5 kopjes per dag.  Beperken van alcohol ( zo nu en dan 1 glaasje biologische rode wijn) liefs vermijden. Beperken van geraffineerde koolhydraten (o.a. witbrood, tarwe (ivm gluten is een eiwitsoort), pasta's (wel volkoren pasta's)),

Vermijden van suiker, zowel preventief als curatief , vermijden van een glutamaat, dat betekent aspartaam vermijden (E-nummer 951) Vermijden van smaakversterkers (E620 - E635), Vermijden van rauwe vis. vermijden van de hoeveelheid eiwitten ( dierlijk zuivel) .

Welke suppletie, in deze blog werd al beschreven welke tekorten er aan vitamine en minerale mogelijk bij Dementie kunnen optreden. Een suppletie wat mogelijk ondersteunend kan zijn is Brain Support van het merk Perfect Health, klik hier voor informatie.

Testa Omega 3 EPA/DHA.  Moringa suppletie is een zeer goede een veelzijdige multi, klik hier voor meer informatie.

Bovengenoemde suppletie kan een ieder die het hoofd en lichaam een steun in de rug willen geven innemen. Let hierbij wel op de interactie met reguliere medicatie. Stichting orthokennis geeft hierover informatie op hun website over veel suppletie.  

Waar let je op bij het kopen van suppletie ? Lees het hier.


OPGELET: Nieuw onderzoek uit Frankrijk bevestigt dat coronavaccins mogelijk hebben bijdragen aan het ontstaan van een nieuwe vorm van de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob (dementie). ‘De ontdekte variant is veel agressiever en sneller in het ziekteverloop’, waarschuwt ook dr. Peter McCullough. Bij de al bekende aandoening wordt veroorzaakt door speciale eiwitten, zogenaamde 'prionen'. Deze eiwitten komen normaal gesproken ook voor in ons lichaam. Bij de ziekte van Creutzfeldt-Jakob wijken deze eiwitten af van hun normale vorm.

Uit de Franse neurologische studie, waaraan tot zijn overlijden ook nobelprijswinnaar prof. Luc Montagnier meewerkte, onderzocht het ziekteverloop van 26 patiënten met Creutzfeldt-Jakob (CJD).  Bij de patiënten was de zeldzame hersenziekte kort na hun coronavaccinatie vastgesteld. De 26 maakten deel uit van in totaal meer dan 50 mensen die vorig jaar kort na de eerste of tweede dosis van Pfizer, Moderna of AstraZeneca plotseling CJD bleken te hebben. vaak met wat vage, psychische veranderingen. In het begin lijkt iemand overspannen of neerslachtig. Maar binnen een paar weken krijgt iemand met Creutzfeldt-Jakob ernstige geheugenstoornissen en problemen met bewegen, spreken en het verwerken van wat hij ziet, overige klachten kijk hier.

Bent u ingeënt en heeft u o.a. last van bovengenoemde klachten, ga naar uw huisarts.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.