Ik heb er geen herinnering meer aan 🤯

Gepubliceerd op 2 juni 2022 om 22:17

Wanneer komt Wolter thuis, vroeg mijn moeder mij. Mijn vader is in 2016 overleden, aan de gevolgen van alzheimer. Of toch niet

"In die tijd moest je er vooral voor zorgen dat je niets aan je nieren kreeg, want een dialyseapparaat bestond nog niet."

 

Waarom doen onderzoekers zoveel moeite om de oorzaak van dementie te achterhalen? Waarom neemt dementie zo snel toe? Wordt de invloed van leefstijl voldoende meegenomen in het onderzoek? En hoe ver wordt teruggekeken naar de leefstijl en omstandigheden uit het verleden? Misschien ligt de oorzaak dichterbij dan we denken.

Mijn vader en nu ook mijn moeder kregen beiden te maken met een vorm van dementie. Ze behoren tot de vooroorlogse generatie en zijn beiden geboren in 1933. Veel mensen uit deze generatie, geboren in de eerste helft van de 20e eeuw, bereiken een hoge leeftijd, maar vaak met gebreken, waarvan dementie een van de meest voorkomende is. Dementie wordt ook wel eens diabetes type 3 genoemd. Mijn grootouders daarentegen, geboren vóór 1930, bereikten ook een hoge leeftijd, maar zonder deze gebreken. In die tijd waren er echter andere risico's; bijvoorbeeld nierproblemen waren vaak fataal, omdat dialyseapparatuur nog niet beschikbaar was. Mijn opa overleed destijds aan niervergiftiging. Tegenwoordig kunnen we zulke aandoeningen beter behandelen, maar de vraag blijft: kunnen we Alzheimer behandelen? Of belangrijker nog, kunnen we het voorkomen?

De oorzaak van het probleem lijkt mede te liggen in de voedingsgewoonten die veranderden in de jaren '60. Door een foutief onderzoek werden verzadigde vetten onterecht in een kwaad daglicht gesteld, wat resulteerde in een toename van snelle koolhydraten in onze voeding. Dit overmatige gebruik van snelle koolhydraten zorgt voor een verstoring van de lever en de alvleesklier, met als gevolg een overbelasting van het vetverwerkingssysteem. Slechte vertering belemmert vervolgens de opname van essentiële vetoplosbare vitamines zoals A, D, E en K. Symptomen hiervan kunnen zich zelfs uiten in plakkerige, lichtgekleurde ontlasting.

Overmatige consumptie van suiker en transvetten leidt tot een overaanbod van brandstof in het lichaam, dat wordt opgeslagen als vet. Daarnaast kunnen suikerverslaving en zoete tussendoortjes leiden tot een tekort aan zink, wat weer zorgt voor stijgende insulinewaarden. Wanneer het lichaam constant insuline moet produceren door een dieet vol snelle koolhydraten, kan dit leiden tot hyperinsulinemie. Dit hormonale probleem, waarbij de hersenfunctie wordt aangetast, is in verband gebracht met Alzheimer. Suiker kan letterlijk je hersenen laten krimpen. Meer weten? Klik hier.

Ook een verhoogd homocysteïnegehalte is in verband gebracht met Alzheimer. Onderzoek uitgevoerd door het Aging Research Center in Stockholm (2010) toonde aan dat een verhoogde homocysteïnespiegel bij ouderen het risico op Alzheimer significant vergroot. Tegelijkertijd bleek een hogere holo-TC-waarde juist beschermend te werken. Lees meer over dit onderzoek hier. Homocysteïne kan worden beïnvloed door voeding; welke voedingsmiddelen helpen om deze waarde te verlagen? Lees het hier.

Zelf ontdekte ik tijdens mijn studie een mogelijke connectie: het drastisch verminderen van vetten in onze voeding sinds de jaren '60 - een belangrijke energiebron voor de hersenen - zou kunnen samenhangen met de toename van dementie in de 21e eeuw. Mijn vader, geboren in 1933, overleed op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van Alzheimer. Ook mijn moeder, geboren in hetzelfde jaar, lijdt nu aan dementie. Mijn grootouders, geboren vóór 1930, hadden hier nauwelijks last van. Dit contrast roept veel vragen op.

De kracht van kaempferol

De fytonutriënt kaempferol, die in voedingsmiddelen zoals andijvie, boerenkool, spruiten, prei, uien, bessen en citrus voorkomt, kan helpen de schadelijke werking van amyloïde plaques te remmen. Deze plaques spelen een belangrijke rol in het proces van Alzheimer.

Helaas worden we al decennialang onterecht bang gemaakt voor vetten, wat heeft geleid tot meer suiker- en koolhydraatrijke diëten. Dit heeft niet alleen gevolgen voor onze lichamelijke gezondheid, maar ook voor onze hersenen. Suikerconsumptie kan bijdragen aan een verhoogde productie van beta-amyloïde plaques, wat een belangrijk kenmerk is van Alzheimer. Ons moderne, snelle leven - met veel schermtijd, hoge prestatiedruk en een onnatuurlijke leefstijl - draagt verder bij aan de belasting van onze hersenen.

Bij Alzheimer sterven hersencellen af, wat leidt tot geheugenverlies en gedragsveranderingen. Een van de belangrijkste kenmerken is de ophoping van beta-amyloïde eiwitten in de hersenen. In een gezond lichaam worden deze eiwitten afgebroken, maar bij Alzheimerpatiënten gaat dit proces mis. Dit wordt mede veroorzaakt door een overbelasting van het enzym insuline degrading enzyme, dat zowel insuline als beta-amyloïde moet afbreken. Een dieet rijk aan suiker en snelle koolhydraten kan dit probleem verergeren.

Onderzoek wijst ook op een tekort aan voedingsstoffen zoals B-vitamines (B2, B3, B6, B12), koper, ijzer en magnesium bij Alzheimerpatiënten. Deze zijn essentieel voor een goede hersenfunctie, waaronder de aanmaak van dopamine, een belangrijke neurotransmitter.

Wat kunnen we doen? Hoewel Alzheimer niet volledig te genezen is, kan een gezonde leefstijl de ziekte mogelijk vertragen. Een dieet met voldoende onverzadigde vetzuren, essentiële vitamines en mineralen kan een verschil maken. Ook ontstekingsremmende voeding, zoals producten rijk aan omega-3 vetzuren en kaempferol, kan bijdragen aan een betere hersengezondheid.

En hoe zit het met dieren? Steeds vaker wordt ook dementie bij huisdieren, zoals katten, vastgesteld. Het verhaal van de kat Pollewop laat zien hoe voeding en homeopathie ook bij dieren kunnen ondersteunen. Let bij de keuze van dierenvoer op kwaliteit; vermijd voeding met toegevoegde suikers en zorg voor hoogwaardige biologische ingrediënten.

Belangrijk: de keuze van het juiste homeopathische middel hangt altijd af van het hele klachtenbeeld (mentaal, fysiek, emotioneel). Vaak zijn er meerdere mogelijke middelen en kiest een klassiek homeopaat het simillimum dat het meest overeenkomt met de totale persoon. Dit is de beste en veiligste manier.

Mogelijke homeopathische middelen bij cognitieve achteruitgang

• Stramonium → vaak bij verwardheid, angst in het donker, onrustige of agressieve uitingen.

• Lycopodium → geheugenklachten, gebrek aan zelfvertrouwen, moeite met plannen/ordening.

Nogmaals wil ik benadrukken dat homeopathie maatwerk is. Het is daarom niet verstandig dit op eigen houtje te proberen, maar altijd onder begeleiding van een deskundige klassieke homeopaat.”

"Voeding is vaak de sleutel tot een betere gezondheid."

De vraag blijft: kunnen we Alzheimer voorkomen? Het lijkt erop dat een natuurlijk leefpatroon en een gezond dieet veel kunnen bijdragen. Echter, in onze moderne wereld is dit niet altijd eenvoudig. Voor degenen die al met de ziekte te maken hebben, kunnen voedingsaanpassingen en natuurlijke ondersteuning wellicht de progressie vertragen.

 


Voeding: de meeste mensen profiteren vaak van een ontstekingsremmend dieet.


Koolhydraten

Alle soorten fruit, met een bijzondere nadruk op (zwarte) bessen, frambozen, bramen, aardbeien, druiven met pit, grapefruit en vijgen.

Alle soorten groenten, met bijzondere aanbeveling voor spruitjes, prei, boerenkool, andijvie, bieten, witlof, avocado, broccoli, broccolikiemen, alfalfa, asperges, evenals (rauwe) knoflook, (rauwe) uien, avocado en zeekraal. Daarnaast verdienen ook zeewier, kurkuma, tijm, oregano, gember, peper, kaneel, saffraan, kruidnagel, nootmuskaat, rozemarijn, salie, koriander, munt en bieslook speciale aandacht. Verder worden granen zoals haver en gierst aanbevolen.

 

EIWITRIJKE VOEDING

Vissoorten: Haring, makreel, sardines, tonijn, zalm, heilbot, schol

Vlees en eieren: Kalkoen, kip, wild, rundvlees, kippenlever, runderlever, eieren

Peulvruchten en groenten: Taugé, peultjes, sperziebonen, doperwten, kikkererwten, linzen, kidneybonen

Noten: Rauwe walnoten, pecannoten, hazelnoten, paranoten, macadamia's, cashewnoten

Zaden en paddenstoelen: Pijnboompitten, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, paddenstoelen

 

VETTEN

Extra vierge olijfolie, kokosolie, amandelolie, tarwekiemolie, grasroomboter ongezouten, walnotenolie, ghee

 

WAT ZOU JE MOETEN BEPERKEN OF VERMIJDEN?

Beperk je koffieconsumptie tot een minimum van 3 en een maximum van 5 kopjes per dag, bij voorkeur gemaakt van verse koffiebonen. Beperk je alcoholgebruik tot een enkele gelegenheid; bijvoorbeeld af en toe een glaasje biologische rode wijn, of vermijd het liever helemaal. Verminder de inname van geraffineerde koolhydraten, zoals witbrood, tarwe (vanwege het gluten-eiwit), en pasta's. Kies bij pasta’s bij voorkeur voor volkorenvarianten.

Vermijd suiker in alle vormen, zowel preventief als curatief. Vermijd ook glutamaat, zoals aspartaam (E-nummer 951). Let daarnaast op smaakversterkers (E620 - E635) en schrap deze uit je dieet. Rauwe vis is af te raden, evenals het overmatig consumeren van dierlijke eiwitten, zoals zuivelproducten.

 

 

Welke suppletie is geschikt? In deze blog hebben we besproken welke tekorten aan vitaminen en mineralen mogelijk kunnen optreden bij dementie. Een supplement dat ondersteuning kan bieden, is Brain Support van het merk Perfect Health. Klik hier voor meer informatie.

Een ander waardevol supplement is Testa Omega 3 EPA/DHA. Daarnaast is moringa-suppletie een uitstekende en veelzijdige multivitamine. Klik hier voor meer informatie.

Bovengenoemde supplementen kunnen een waardevolle ondersteuning bieden aan iedereen die zowel het lichaam als de geest een steuntje in de rug wil geven. Let echter altijd op mogelijke interacties met reguliere medicatie. Voor meer informatie over supplementen en medicatie-interacties kun je terecht bij Stichting Orthokennis via hun website.

Waar let je op bij het kopen van supplementen? Lees het artikel hier voor handige tips.

 



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.