Hoera, Radboud UMC wordt wakker! Is dit onze nieuwe groene goeroe?

Gepubliceerd op 22 april 2025 om 20:12

Jarenlang – en dan bedoelen we echt jááárenlang – werden pioniers als Richard de Leth (oprichter van OERsterk), Ralph Moorman (van de hormoonfactor) en Amber Albarda weggezet als ‘de goeroes’.

Jarenlang – en dan bedoelen we echt jááárenlang – werden o.a. pioniers als Richard de Leth (oprichter van OERsterk), Ralph Moorman (van de hormoonfactor) en Amber Albarda weggezet als ‘de goeroes’. En nee, dat was zelden positief bedoeld. Nee hoor, zij waren “alternatief”, “zweverig”, of simpelweg “onwetenschappelijk”. Terwijl ze simpelweg herinnerden aan wat we ooit allang wisten: hoe je écht voor je lijf zorgt.

 

Ondertussen waren we als maatschappij de weg compleet kwijtgeraakt. Verdwaald in een doolhof van slimme marketing en ultra-bewerkte troep, vriendelijk aangeboden door levensmiddelenfabrikanten die – uiteraard – alleen maar het beste met ons voor hebben. Verse producten verdwenen naar de achterkant van de supermarkt (of uit het zicht van de gemiddelde keukenkast). Wat ooit normaal was, werd ineens alternatief. Bizar, toch?


Tieners eten het ongezondst: maatregelen zijn nodig

Richard de Leth meldt in zijn nieuwsbrief iets wat – zorgelijks:

Uit de nieuwste voedselconsumptiepeilingen blijkt dat een deel van de tieners minder  voedingsstoffen binnenkrijgt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) of adequate inname (AI). Dit betekent niet per se dat zij een tekort aan deze voedingsstoffen hebben, maar hun risico op de ontwikkeling van tekorten is hierdoor wel groter.

Het probleem is dat veel kinderen – vooral tieners – te weinig groente, fruit, noten en vis eten, en juist te veel snacks en suikerhoudende dranken. Hierdoor kunnen voedingstekorten ontstaan, die hun ontwikkeling en groei belemmeren.' Lees verder op zijn blog, Tieners eten het ongezondst: maatregelen zijn nodig .

 

Hij schrijft ook:

“Een overstap van slechts twee weken van een traditioneel Afrikaans dieet naar een Westers dieet veroorzaakt ontstekingen, vermindert de weerstand tegen ziekteverwekkers en activeert processen die typisch zijn voor welvaartsziekten. Omgekeerd heeft een Afrikaans voedingspatroon, rijk aan groenten, vezels en gefermenteerde producten, juist een positief effect op de gezondheid.”

Het onderzoek, geleid door het RadboudUMC, benadrukt een evolutionair logische conclusie:

  • Een natuurlijk en onbewerkt dieet versterkt je gezondheid.
  • Bewerkte voeding, gecreëerd door de mens, verzwakt je gezondheid.

Hoera, Radboud UMC wordt wakker! Is dit onze nieuwe groene goeroe? 

 

De koptekst van het Radboud UMC is als volgt: 

Inzichten uit Afrika

Dit is de eerste studie waarbij zo gedetailleerd de gezondheidseffecten van een traditioneel Afrikaans eetpatroon in kaart zijn gebracht. 'Er is eerder wel onderzoek gedaan naar andere traditionele diëten, zoals het Japanse of Mediterrane dieet', vertelt internist Quirijn de Mast van het Radboudumc. 'Maar ook van Afrikaans eten kunnen we veel leren, zeker nu de levensstijl daar snel verandert en welvaartsziekten sterk toenemen. Afrika kent bovendien een grote diversiteit aan traditionele voedingspatronen, wat unieke kansen biedt om beter te begrijpen hoe voeding onze gezondheid beïnvloedt.'

Lees het volledige verhaal hier.

Het Radboudumc en KCMC University werkten voor deze studie samen met internationale partners uit Bonn en Florence. Financiering kwam van ZonMw/JPI-HDHL.


Nieuwe inzichten? Wat bedoelen we eigenlijk met nieuw? Hoe zijn we deze oude kennis ooit kwijtgeraakt? En belangrijker nog, hoe kwam dat? Door wat of wie?

In het begin van de 20e eeuw realiseerde John D Rockefeller zich dat olie meer potentie had dan alleen als brandstof. Er konden namelijk chemische stoffen uit olie worden gewonnen, die vervolgens gebruikt konden worden in de productie van synthetische medicijnen. 

 

De transformatie van medisch onderwijs

In 1910 financierde Rockefeller het beroemde Flexner-rapport, een document dat de medische opleidingen ingrijpend veranderde. Dit rapport legde de nadruk op wetenschap en onderzoek, waardoor medische scholen gedwongen werden hun onderwijs hierop aan te passen. Als gevolg hiervan moesten veel opleidingen die zich richtten op natuurlijke geneeswijzen, zoals homeopathie en kruidengeneeskunde, hun deuren sluiten.

Met deze hervormingen kreeg de productie en het gebruik van synthetische medicijnen een centrale rol in de gezondheidszorg. Deze medicijnen waren eenvoudig te produceren en vaak goedkoper dan natuurlijke alternatieven. Dat was een grote winst voor de farmaceutische bedrijven, die hier flink aan verdienden. En wie profiteerde hier nog meer van? Natuurlijk John, want dankzij deze ontwikkeling kon hij nog meer van zijn olie verkopen :)

Artsen werden voortaan opgeleid om vooral synthetische medicijnen voor te schrijven, terwijl natuurlijke behandelingen steeds verder werden verdrongen.

 

En zo raakte de beroemde eed van Hippocrates, "Laat voedsel uw medicijn zijn en medicijn uw voedsel," steeds meer naar de achtergrond. Hoewel artsen deze eed nog steeds afleggen, roept dat niet de vraag op: is dat niet enigszins hypocriet? 

We kunnen ons natuurlijk afvragen waarom al deze studies eigenlijk nodig zijn. Ligt het antwoord niet gewoon… in het verleden?
Je weet wel, toen we nog gewoon uit de moestuin aten in plaats van uit een fabrieksverpakking met 14 E-nummers en een vrolijke mascotte erop.

Zijn we niet gewoon weer het wiel aan het uitvinden? Alleen dit keer met een witte jas, een subsidie en een ingewikkelde grafiek erbij?
Spoiler: ja.

Lees het verder: De invloed van Rockefeller vandaag de dag .

Voor deze onderzoekers van het Radboud UMC zou een uitgebalanceerd voedingspatroon van cruciaal belang zijn, met name als het gaat om het bevorderen van de cognitieve functie. Het proces van het analyseren en opstellen van tientallen pagina's met gedetailleerde en goed onderbouwde conclusies vereist immers aanzienlijke mentale inspanning en kost een hoop optimale voedingsstoffen voor het lichaam. Mogelijk kunnen deze onderzoekers zelf baat hebben bij een verhoogde consumptie van omega-3 vetzuren, magnesium en een aanzienlijke hoeveelheid verse groenten. Het is een logische stap om hiermee het wetenschappelijk bewijs verder te ondersteunen dat reeds door eerdere generaties werd vermoed.

 

Wat is nou écht gezond?

Laten we eerlijk zijn: het is tegenwoordig ontzettend verwarrend om te bepalen wat écht goed is voor je lichaam. Je genen spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe leefden en aten je voorouders? Waar kwamen ze vandaan? Dit kan namelijk veel zeggen over welke voeding het beste bij jouw lichaam past. Zou het Radboud UMC dit aspect ook hebben meegenomen in hun onderzoeken? 🤔

 


#radboud, #radboudumc, #voeding #kinderen, #westersvoeding, #ziektes #rockefeller, #Hippocrates #afrika 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.